Шрифт Брайля, пандуси і сурдоперекладач: на ЗНО передбачили додаткові умови

Шрифт Брайля, пандуси і сурдоперекладач: на ЗНО передбачили додаткові умови

Укрінформ
Особи з порушенням зору цього року зможуть пройти зовнішнє незалежне оцінювання з використанням завдань, надрукованих рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, з української мови та літератури, історії України та математики і біології.

Про це сказав на брифінгу в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, розповідаючи про новації для осіб з особливими освітніми потребами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього року до цих (обов'язкових - ред.) предметів додається ще один - біологія. Наявність обов'язкових предметів дає можливість комбінувати учаснику тестування різні варіацї для того, щоб розширити свої можливості вступу до закладів вищої освіти",- сказав Бойко.

За його словами, для осіб з порушеннями зору також з'явилася можливість проходити тестування з використанням озвучування тестових завдань. "В цьому році ми запускаємо в пілотному режимі для людей з глибокими порушеннями зору можливість проходити тестування з використанням комп'ютерних засобів відтворення тесту, тобто, під час реєстрації на додаткову сесію особі з особливими освітніми потребами, вибираючи той чи інший предмет, можна комбінувати, який предмет вона буде складати шрифтом Брайля, а який предмет озвучувати будуть за допомогою комп'ютерного засобу", - зауважив Бойко.

Він уточнив, що такий спосіб буде прийнятним для тих, хто втратив зір не так давно і не повною мірою опанували шрифт Брайля.

Читайте також: Відсьогодні стартує реєстрація на ЗНО

Загалом, розповів в.о.директора УЦОЯО, для людей з особливими освітніми потребами цього року створено більше 20 додаткових умов. Зокрема, для дітей з вадами опорно-рухового апарату будуть підібрані пункти тестування у приміщеннях із пандусами та відповідними туалетними кімнатами. Дітям з вадами слуху дозволяється мати слуховий апарат, а також буде можливість скористатися послугами сурдоперекладача.

Крім того, для осіб з вадами зору пропонується ще кілька можливостей: додаткове освітлення, використання лупи, тестові зошити шрифтом 16 або шрифтом Брайля. Для створення таких умов учасник має надати відповідний медичний висновок, зазначив Бойко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-