Кібератаки й

Кібератаки й "мінування": за місяць нарахували майже 200 провокацій РФ

Укрінформ
У грудні 2018 року Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО зафіксувало понад 190 подій, що "можуть дестабілізувати українське суспільство".

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

"Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб в Україні постійно здійснюється моніторинг та аналіз інформації з відкритих джерел щодо ситуацій, які можуть дестабілізувати українське суспільство. У грудні 2018 року таких ситуацій зафіксовано більш ніж 190. У грудні МТОТ зафіксовано кілька випадків підривної діяльності, що підтверджують намагання Російської Федерації дестабілізувати та призупинити роботу державних органів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у відомстві, на початку грудня російські спецслужби намагалися атакувати інформаційно-телекомунікаційні системи судової влади України через розсилку електронною поштою заражених вірусом підроблених бухгалтерських документів.

Читайте також: Ризик атак Кремля на стратегічні об'єкти залишається — Омелян

"Після відкриття файлів на комп’ютери приховано завантажувалося шкідливе програмне забезпечення для несанкціонованого втручання до судових інформаційних систем та викрадення службової інформації. Вірусна програма з’єднувалась із контрольно-командними серверами, які мають, зокрема, російські ІР-адреси", - повідомили у МТОТ.

Так, у Львові, правоохоронці викрили комерційну структуру, яка з метою отримання інформації, що є у розпорядженні державних органів, встановила заборонене російське програмне забезпечення "Парус" та "Афіна".

"Такі дії Російської Федерації є прогнозованими, особливо в період передвиборчої кампанії - постійно збираються дані, хакери зламують доступ до різних поштових скриньок тощо. У контексті виборів – РФ цілеспрямовано збирає інформацію, а потім вирішує – на які процеси потрібно впливати і яку інформацію варто оприлюднити. Після чого ця інформація обробляється належним чином і поширюється через відповідні сайти, або через ЗМІ та соціальні мережі", - зазначили у відомстві.

При цьому, як зауважили у МТОТ, "паралельно із нагнітанням ситуації" спостерігається велика кількість випадків незаконного виготовлення і розповсюдження нелегальної зброї.

"Досі одним із проблемних напрямків, що активно використовується державою-агресором для дестабілізації ситуації в Україні залишаться псевдомінування. У грудні зафіксовано 38 таких випадків: у Одеській – 11, у Києві та Київській області – 8, у Дніпропетровській – 5, у Харківській – 4, у Запорізькій, Львівській та Івано-Франківській – по 2, у Донецькій, Миколаївській, Чернігівській та Сумській областях - по 1 випадку", - додали у міністерстві.

Також міністерство оприлюднило дані моніторингу кількості випадків, що можуть дестабілізувати ситуацію в українському суспільстві: у грудні найбільша така кількість зафіксована у Запорізькій (26%), Києві та Київській області (15%), Дніпропетровській (12%), Донецькій (10%) та Херсонській (9%) областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-