Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому важлива єдність, держава, незалежність

Чому важлива єдність, держава, незалежність

Укрінформ
Не забуваймо тих, хто віддав життя за високоморальні цінності, й просто зараз усі разом творімо успішне майбутнє

У День соборності, дійсно значущий день для країни, хочеться сказати кілька слів чому важлива єдність, держава, незалежність. Найкращим доказом, звісно, є реальна власна історія.

Так, нещодавно натрапили з Olga Yigit на матеріал про своїх видатних предків. Мій прадід, Кирило Стадник, був керівником «Просвіти» в селі Блищанка, Тернопільської області з початку 30-х років. У квітні 1940 року більшовицька влада його заарештувала, спочатку тримали у тюрмі, а потім вивезли в Архангельську область, де він зник безвісти. Ніяких відомостей родина про нього й досі не має.

Справедливо, що автор статті відзначив значні організаторські та керівні здібності прадіда, великий патріотизм до України, віддане служіння меті – не шкодуючи ні часу, ні здоров’я, від ведення аматорського гуртка до будівництва Народного дому «Просвіти», яке завершилося у 1934 році.

Його син і мій дідусь Ярослав, талановитий музикант, учасник струсівської капели бандуристів частково продовжив діяльність прадіда Кирила, створивши драмгурток, де були зіграні десятки українських п’єс, зокрема, «Назар Стодоля», «Наталка Полтавка» та інші. Але був позбавлений можливості активно провадити просвітницьку, або проукраїнської діяльність, бо завжди був під пильним наглядом відповідних органів.

Ще один прадід Іван теж постраждав від режиму, вивезений до Сибіру, де провів близько 15 років, знову-таки, – просто через проукраїнську позицію. Мільйони життів, мільйони зламаних доль, сотні мільйонів знищених мрій та ініціатив, – це ціна псевдо-спокою, стабільності й благополуччя. Ціна яку українці заплатили й досі віддають за відсутність державності.

Але гени пальцем не розчавиш. Від них напевно й схильність до навчання, викладання та просвітницької діяльності. Я вдячна своїм прадідам, дідам та батькам, що сьогодні маю можливість вчитися, пізнавати світ, багато років займатися розвитком доступу до інформації (ключової складової державного управління), урядових комунікацій, проводити десятки тренінгів та семінарів, розвивати просвітництво в якості тренера Української академії лідерства.

Давайте не забувати тих, хто віддав життя за високоморальні цінності, намагатися відповідати ідеалам своїх славних предків і просто зараз усі разом творити успішне майбутнє!

Вітаю всіх з днем Соборності України! Єдність й державність критично важливі, а їх втрата має колосальну вартість. Пам’ятаємо, перемагаємо.

Роксолана Стадник
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-