Немає універсального ключа, який відкриє двері Лефортово - Полозов

Немає універсального ключа, який відкриє двері Лефортово - Полозов

Керченська криза
Укрінформ
Адвокат Микола Полозов, який координує захист українських військовополонених моряків, сподівається, що Росія звільнить їх ще до рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це він заявив в ефірі телеканалу “Прямий”, відповідаючи на питання про те, як вплине звернення України до ЄСПЛ на ситуацію з утриманням Росією українських моряків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“По-перше, ЄСПЛ досить довго розглядає це (позови до суду — ред.), я сподіваюсь, що моряки будуть раніше звільнені. Україна своїми юридичними діями, в тому числі і зверненням до ЄСПЛ, фактично фіксує свою позицію стосовно цих військовополонених моряків, а це дозволяє екстраполювати цю позицію на західних партнерів для того, щоб вони вже могли використовувати політичні та дипломатичні важелі, в тому числі можливість накладення чи розширення санкцій на РФ у зв'язку зі збройним конфліктом в Керченській протоці”, - зазначив Полозов, додавши, що у разі, якщо Європейський суд не встигне ухвалити рішення стосовно моряків, то сам факт подачі та розгляду позову вже є елементом юридичної, політичної мозаїки, яка обрамлює цю справу.

“Будь-які дії юридичного, політичного та дипломатичного характеру мають вплив. Інше питання, що немає універсального ключа, який дозволяє відкрити двері Лефортовської в'язниці і миттєво всіх моряків випустити на волю”, - наголосив адвокат.

Полозов підкреслив, що справа військовополонених моряків потребує комплексного підходу та тривалої кропіткої роботи, зокрема звернення до міжнародних інстанцій як шляхом міждержавних позовів, так і у вигляді приватних скарг.

Як повідомляв Укрінформ, 7 січня 2019 року Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії щодо порушення прав затриманих українських моряків.

25 листопада російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”, які здійснювали плановий перехід від порту Одеси до порту Маріуполя. Під час агресивних дій Росії 24 українських моряки були захоплені в полон, троє з них зазнали поранень.

Читайте також: Захоплення українських моряків загрожує РФ міжнародним трибуналом — Полозов

Підконтрольний Росії “суд” в окупованому Криму арештував всіх затриманих українських моряків та звинуватив їх у начебто незаконному перетині російського кордону (ч.3 ст.322 КК Росії, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до шести років). Всіх військовополонених доставили з Криму до московських СІЗО “Лефортово” та “Матроська тиша”.

Станом на 27 грудня затримані 24 українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-