Міжнародні експерти ініціюють вето щодо 8 кандидатів до Антикорупційного суду

Міжнародні експерти ініціюють вето щодо 8 кандидатів до Антикорупційного суду

Укрінформ
Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) ініціювала вето щодо перших 8 сумнівних кандидатів на посади у Вищому антикорупційному суді.

Таке рішення прийнято на першому засіданні Громадської ради міжнародних експертів, що відбулося 4 січня, повідомляє Центр протидії корупції.

“Рада міжнародних експертів ініціювала ветування перших 8 сумнівних кандидатів до антикорсуду”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, під сумнівом опинилися кандидати Оксана Голуб, Анатолій Квятковський, Анатолій Загородній, Ігор Штульман, Юрій Кулініч, Дмитро Тішко, Тарас Заєць та Євген Мартинов.

“На думку міжнародних експертів, є обгрунтовані сумніви щодо відповідності цих кандидатів критеріям відбору суддів до майбутнього Вищого антикорупційного суду”, - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що тепер ГРМЕ має звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, щоб провести спільне засідання, на яке запросять згаданих кандидатів та проведуть голосування щодо відповідності кандидатів критеріям доброчесності та професійності.

Читайте також: Громадська рада міжнародних експертів запустила сайт

“Якщо 9 членів ВККС та 3 із 6 членів ГРМЕ не підтвердять відповідність кандидата, він чи вона не зможе претендувати на посаду судді”, - інформують у ЦПК.

Як зазначається, на першому засіданні Громадської ради міжнародних експертів були присутні її голова Сер Ентоні Хупер, Флемінг Денкер та Ауреліюс Гутаускас, а через онлайн-зв’язок долучилися Тед Зажечни, Лорна Харріс та Мір’яна Лазарова Трайковська.

У ЦПК нагадують, що наприкінці грудня ВККСУ опублікувала список кандидатів до Вищого антикорупційного суду, які успішно склали іспити.

Після цього до роботи стала Громадська рада міжнародних експертів, яка має час до 26 січня для ветування сумнівних кандидатів.

Згодом кваліфікаційна комісія суддів на власний розсуд обере переможців конкурсу з-поміж решти кандидатів.

Як повідомлялося, відповідно до частини першої статті 9 закону України «Про Вищий антикорупційний суд» Громадська рада міжнародних експертів утворюється строком на шість років Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для сприяння їй у підготовці рішень з питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду та є її допоміжним органом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-