Іноземні дипломати назвали головні надбання і біди України

Іноземні дипломати назвали головні надбання і біди України

Укрінформ
Прагнення українців до реформ і рішучість громадянського суспільства іноземні дипломати вважають одним з найбільш вражаючих переваг України.

Таку думку журналу Новое Время висловили посли Норвегії, Швеції, США, Німеччини, Франції, Австрії та Ізраїлю в Україні, повідомляє nv.ua.

НВ поставив по п'ять однакових запитань послам семи країн, відповівши на які, вони представили власне бачення своєї батьківщини та України.

Всі вони незалежно один від одного схожим чином відповіли про те, що їм найбільше подобається в Україні та що дратує.

Уле Тер'є Хорпестад, посол Норвегії в Україні сказав, що найбільше в Україні йому імпонують люди.

«Мені найбільше подобаються люди. Українці дуже гостинні і теплі люди, емоційні. Це люди, які люблять свободу і незалежність і дуже відкриті. У нас багато спільного. Я пізнаю багато почуттів в українській душі, які ми теж відчуваємо в Норвегії. Любов до природи, любов до своєї нації, до мови, до своїх традицій і культури – ось те, що нас об'єднує. Дратують, насамперед, пробки в Києві і деякі українські дороги, хоча там і є певний прогрес», - розповів Хорпестад.

Герміне Поппеллер, посол Австрії в Україні солідарна з колегою з Норвегії, також поставивши на перше місце якості українців.

«В Україні фантастичні люди. Я зустрічала тут дуже креативних особистостей, які реально рухають країну вперед. Їх тут, мабуть, навіть більше, ніж в Австрії. Австрія – тиха країна, що вже відбулася. В Україні ж вирують зміни», - стверджує вона.

Серед недоліків так само названі дороги.

«Мені подобається, що Україна дуже різноманітна географічно. Тут є Карпати, є рівнини, є моря. Навколо безліч місць, куди можна поїхати. Звичайно, якщо б українські дороги були кращої якості, було б зовсім чудово. Сподіваюся, що за наступні десять років ви поліпшите дорожню інфраструктуру і країна стане більш привабливою для туристів. У вас є що запропонувати світові. Я ось нещодавно відпочивала в Карпатах, і все було добре, але тамтешні дороги та інфраструктура – це головний біль. Так що сміливіше інвестуйте у дороги», - резюмувала дипломат.

Читайте також: Соціологи визначили відсоток “щасливчиків” серед українців

Джоел Ліон, посол Ізраїлю в Україні висловився коротко.

«Мені подобаються тут люди, що намагаються побудувати тут нормальне життя, і мені подобаються реформи, які вони проводять. А дратує те, що у мене не вистачає часу подивитися Україну», - сказав він.

Ернст Райхель, посол Німеччини в Україні також вражений людьми — з одного боку тими, хто протистоїть викликам, з іншого — маніпуляторами, що намагаються збагатитися за рахунок інших.

«Люди. Я вражений розумними і рішучими людьми у вашій країні, які мають ідеали, які чинять опір великим викликам. Революція Гідності була перемогою цих людей. Тим не менше я розчарований тим, як деякі намагаються збагатитися за рахунок тих, хто слабший, або за рахунок громадськості та проводять політику маніпуляцій на свою користь», - каже посол.

Марі Йованович, посол США в Україні, обожнює подорожувати.

«Я обожнюю подорожувати по Україні. Моя остання подорож була в Бердянськ якраз перед нещодавньою російською агресією. Я зустрілася з моряками, які захищають Україну. Мені організували прогулянку на катері Гюрза. Поїздка в Станицю Луганську була особливо зворушливою. Я говорила з українцями, які живуть в зоні конфлікту, і зрозуміла, як їм складно проходити пропускні пункти. Але дивлячись на цих людей, я побачила, наскільки українці оптимістичні», - стверджує вона. Дипломат впевнена, що насамперед країні потрібно закінчення війни.

«І зараз я скажу, що мені не подобається в Україні. Це коли Росія продовжує воювати проти України на Донбасі. Це неправильно, що страждає цивільне населення», - сказала Йованович.

Мартіну Хагстрему, послу Швеції в Україні, найбільше подобається креативність наших громадян.

«Найбільше мені, мабуть, подобається зустрічати активних людей, які змінюють на краще свої міста, – причому їх багато як в Києві, так і за його межами. Так, в Івано-Франківську старий завод Промприлад переобладнали у Центр громадянського суспільства, культури і соціально відповідального бізнесу. У Херсоні я відвідав схожий проект - Urban сад. Що стосується другої частини питання, я не бачу сенсу в тому, щоб дратуватися. Безумовно, в Україні, як і в будь-якій іншій країні, є виклики. І ми тут у тому числі для того, щоб разом з нашими партнерами з уряду і громадянського суспільства працювати над ними», - зізнався він.

Ізабель Дюмон, посол Франції в Україні, відзначила в українцях «юність та енергію».

«Мені дуже подобається в українцях та юність та енергія, яка у вас є. Не тільки у великих містах, а й навіть у маленьких населених пунктах по всій країні. Люди готові створювати, працювати, творити. Дуже шкода, якщо частина цих молодих людей залишить країну, а тривожні ознаки цього є. З того, що дратує, мабуть, тільки ваші дороги, але вони дратують і знайомих мені українців», - резюмувала Дюмон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-