Активний перехід до Помісної церкви на Закарпатті прогнозують після Різдва

Активний перехід до Помісної церкви на Закарпатті прогнозують після Різдва

Укрінформ
На Закарпатті наразі є шість громад, що підтвердили бажання перейти з підпорядкування РПЦ під юрисдикцію єдиної помісної церкви, більшість із них — в Ужгороді, але цей рух активізується з отриманням Томосу.

Про це владики ПЦУ повідомили кореспонденту Укрінформу під час спільної прес-конференції сьогодні, 22 грудня, в Ужгороді.

“Учора я підписав рішення парафії села Минай, яка виказала намір перейти з-під юрисдикції РПЦ до помісної церкви, також інша громада перейшла до Закарпатської єпархії тоді ще УПЦ Київського патріархату у 2015 році в селі Пилипець на Міжгірщині, — повідомив владика Закарпатської єпархії ПЦУ Варсонофій.

У свою чергу, владика Карпатської єпархії ПЦУ Віктор зазначив: ще до собору 15 грудня про намір перейти до Карпатської єпархії ПЦУ виявили бажання дві парафії в місті Ужгород (мова про парафію ім. св. Кирила та Мефодія та парафію св. князя Володимира та Ольги). Такий самий намір висловила братія монастиря в селищі Чинадієво, додав владика Віктор.

Він уточнив, що наявна законодавча база (мова про “Закон про свободу віросповідання”) дозволяє уже вирішувати ці питання.

"Повинні зібратися збори громади і прийняти рішення про перехід від юрисдикції РПЦ до єдиної Помісної церкви, роблять протокол, його засвідчує владика. Потім це рішення передається у відповідний відділ ОДА і таким чином після підтвердження цей перехід юридично завершується. Бажання громади здійснити перехід під іншу юрисдикцію не залежить від єпископа. За громадою переходить також усе майно, земля, храм, церковна утварь та фара (житло священника)", — наголосив владика Карпатської єпархії ПЦУ.

Читайте також: Перша на Закарпатті парафія перейшла до Помісної церкви

За інформацією владик ПЦУ, на Закарпатті абсолютна більшість православних священників, а ще більша кількість їхніх прихожан, однозначно мають намір долучатися до ПЦУ.

“Є певні моменти ментальні, є стан шокової терапії, люди мусять проаналізувати події, прийняти їх. Крім того, зараз триває Великий піст, ще не вручено Томос. Думаю, що після Різдва цей процес на Закарпатті активізується”, — зазначив владика Варсонофій.

За його інформацією, наразі на Закарпатті є 70 парафій ПЦУ по всій області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-