Червоний Хрест вимагає від РФ доступу до українських полонених моряків

Червоний Хрест вимагає від РФ доступу до українських полонених моряків

Керченська криза
Укрінформ
Міжнародний комітет Червоного Хреста надіслав запит до Російської Федерації щодо надання своїм представникам доступу до українських моряків.

Про це стало відомо Уповноваженій Верховної Ради України з прав людини Людмилі Денісовій з відповіді на своє звернення від голови делегації Міжнародного Червоного хреста в Україні Алана Ешліманна.

"Він повідомив, що у Міжнародному комітеті Червоного Хреста уважно стежили за подіями, що відбулися в районі Керченської протоки. У МКЧХ стурбовані ситуацією із захопленням українських моряків. А також занепокоєні станом здоров’я 24 членів екіпажу, які утримуються в СІЗО Москви. Пан Ешліманн проінформував мене, що МКЧХ вже направив запит до Російської Федерації щодо надання представникам Червоного хреста доступу до українських моряків. Після отримання дозволу від РФ та згоди самих військовополонених моряків, вони зможуть відвідати їх", - зазначила Денісова.

За її словами, за результатами такого візиту представники МКЧХ зможуть конфіденційно проінформувати родичів щодо стану здоров’я моряків та умов їх утримання.

Денісова також зазначила, що голова делегації МКЧХ в Україні пообіцяв проінформувати її про перебіг ситуації.

Читайте також: Україна сподівається на тиск світової спільноти задля звільнення політв'язнів Кремля

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі РФ в районі Керченської протоки атакували та захопили три українські кораблі і 24 моряків. Після нетривалого перебування у Криму українських моряків перевезли до Москви: трьох поранених помістили в СІЗО "Матросская тишина", решту утримують в СІЗО "Лефортово".

Україна та світова спільнота визнали захоплених моряків військовополоненими, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які начебто порушили російський кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-