Спілка журналістів висловила солідарність з політв'язнями Кремля

Спілка журналістів висловила солідарність з політв'язнями Кремля

Заява
Укрінформ
Національна спілка журналістів України висловила солідарність із незаконно засудженими українськими колегами в Росії чи на окупованій території.

Відповідну заяву, яка є в розпорядженні Укрінформу, прийнято на засіданні правління НСЖУ 20 грудня в Києві.

"За кілька днів до завершення 2018 року найбільше журналістське об’єднання України висловлює солідарність із незаконно засудженими, ув’язненими і полоненими колегами, яких переслідує російська влада чи підконтрольний Росії окупаційний режим", - йдеться у повідомленні.

У спілці констатували, що цього року не вдалося досягти головної мети – звільнення й повернення політичних в’язнів Кремля. "Знову в ув’язнені зустрічатимуть Новий рік журналісти Роман Сущенко, засуджений у Росії до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, та Станіслав Асєєв, якого продовжують незаконно утримувати представники угрупування «ДНР». Також рік і чотири місяці перебуває за гратами в окупованому Донецьку громадянський журналіст Олег Галазюк. В окупованому Росією Криму перебуває засуджений за журналістську діяльність на 2,5 роки тюремного ув’язнення умовно та без права займатися журналістською діяльністю на 2 роки журналіст Микола Семена", - наголосили в заяві.

У НСЖУ висловили також стурбованість масштабами наступу на свободу слова в окупованому Криму, де російська влада переслідує громадянських журналістів, які є для України та світу незалежним джерелом інформації про ситуацію та репресії на півострові. "Цього року Національна спілка журналістів висловлювала протести з приводу арешту представників громадського руху «Кримська солідарність», кримськотатарських активістів Нарімана Мемедемінова і Сервера Мустафаєва, інших блогерів, які робили фото-, відеозйомку, трансляцію в мережі Інтернет про обшуки і суди над кримськотатарськими та українськими активістами", - наголосили в заяві.

Крім того, НСЖУ вкотре висловлює рішучий протест проти засудження в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова. "Кожен день їхньої неволі - утиск та зазіхання на свободу й гідність кожного українця. Аби повернути наших громадян до вільного життя, потрібно об’єднати зусилля всіх чесних людей світу, які сповідують ідеали гуманізму. Свободу не залякати!", - додали у спілці.

Читайте також: Денісова вимагає від Росії термінового лікування для політв'язня Гриба

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка незаконно заарештували в Москві 30 вересня 2016 року. Його засудили до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями у шпигунстві.

Журналіста проекту Радіо Свобода "Крим. Реалії" Миколу Семену засудили в анексованому Росією Криму за журналістську діяльність до 2,5 років тюремного ув’язнення умовно та заборонили два роки займатися журналістською діяльністю.

Станіслав Асєєв – журналіст проекту Радіо Свобода "Донбас. Реалії". Зник у Донецьку 2 червня 2017 року. Майже через два місяці після зникнення сепаратисти повідомили про те, що журналіста заарештовано за підозрою в шпигунстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-