Денісова вимагає від Росії термінового лікування для політв'язня Гриба

Денісова вимагає від Росії термінового лікування для політв'язня Гриба

Укрінформ
Український політв'язень у Росії Павло Гриб потребує належного медичного догляду та невідкладного лікування.

Про це у Facebook повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

"Стурбована суттєвим погіршенням стану здоров’я 20-річного політв’язня Павла Гриба, якого утримують у СІЗО міста Шахти Російської Федерації. Отримала лікарський висновок, який було зроблено на підставі результатів обстежень, проведених у консультативно-діагностичному центрі Ростова-на-Дону. У Павла діагностовано ряд прогресуючих захворювань.Подальше його перебування в умовах СІЗО без належного лікування загрожує виникненню внутрішніх кровотеч, що критично небезпечно для його життя", - написала вона.

У зв'язку з цим Денісова терміново звернулась до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням негайно вжити заходів для забезпечення українця Гриба належним медичним доглядом та невідкладним лікуванням.

Раніше батько Павла повідомив про різке погіршення стану здоров'я сина та оприлюднив документ із висновком про стан здоров'я. Згідно з документом, у хлопця захворювання прогресують, зокрема, портальна гіпертензія, спленомегалія і гіперспленізм.

Читайте також: Батько політв'язня Гриба заявив про різке погіршення стану сина

Як повідомляв Укрінформ, Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі, куди поїхав на зустріч з дівчиною, з якою спілкувався у соціальних мережах.

У вересні стало відомо, що він знаходиться у слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому висунуто обвинувачення у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Павла викрали працівники ФСБ.

23 липня суд зупинив розгляд справи Гриба після того, як з'ясувалося, що обвинувачення ґрунтувалися на статті Кримінального кодексу, якої не існувало під час інкримінованого злочину. Прокуратура повернула справу до суду в жовтні після виправлення того, що російські ЗМІ назвали "процесуальної помилкою".

7 листопада Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив ще на 6 місяців тримання під вартою для Павла Гриба.

Під час останнього засідання суду 12 грудня Грибу стало зле, йому викликали «швидку допомогу». Засідання перенесли на 21 грудня.

За словами родичів хлопця, у Павла Гриба портальна гіпертензія - синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу і шлунка, асцитом, печінковою недостатністю, і він має постійно приймати підтримувальні препарати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-