Цьогоріч радіодиктант без помилок написали рекордні 311 учасників

Цьогоріч радіодиктант без помилок написали рекордні 311 учасників

Укрінформ
Цього року всеукраїнський радіодиктант написали без жодної помилки 311 людей - і це рекорд за всі 18 років існування радіодиктанту.

Про це повідомила куратор радіодиктанту національної єдності Аліна Акуленко, оголошуючи імена переможців, інформує Суспільне.

“Варто уточнити, що 311 - це кількість людей, які написали радіодиктант бездоганно. Але ще 1004 особи припустилися однієї незначної помилки, наприклад, мають у тексті дрібну описку. Тобто, з точки зору лінгвістики в більшості випадків - це і не помилка. Але якщо йдеться про мовний конкурс і роботи без жодної помилки, то перевіряльна комісія такі роботи розмежовувала. Фактично, ми можемо говорити, що 1500 осіб із 30 000 учасників продемонстрували високий рівень грамотності. І це, як на мене, непоганий показник, бо текст радіодиктанту був насичений як орфограмами, так і пунктограмами”, - сказала Акуленко.

Вона також відзначила, що цей диктант став ще і наймасовішим. Цьогоріч його написали 32 799 учасників - це практично на три тисячі більше, ніж торік.

Говорячи про помилки, Акуленко зазначила, що найчастіше помилялися в пунктуації. “Правопис слів легко перевірити за словником, а от розділові знаки потребують бездоганного знання правил або хорошого мовного чуття. Заміна одного знака іншим — це помилка, якої припускалися найчастіше”, - сказала вона.

Куратор також повідомила, що листи з радіодиктантами надійшли абсолютно з усіх областей України, а також із Криму. Крім того, роботи надіслали учасники радіодиктанту з Великої Британії, Іспанії, Італії, Португалії, Чорногорії, Франції, Туреччини, ОАЕ, Лівану, Білорусі, Молдови, Польщі, Німеччини, ПАР, США та інших країн.

Читайте також: У Харкові до радіодиктанту долучилися вихованці гімназії для незрячих

Зазначається, що переможці радіодиктанту отримають пам’ятні подарунки: книжки та сертифікати на екскурсію до Музею телебачення, розташованого в телецентрі "Олівець" (м. Київ, вул. Ю. Іллєнка, 42).

Як повідомляв Укрінформ, 18-й радіодиктант національної єдності відбувся у День української писемності й мови 9 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-