Німецький політолог: Наше завдання - розповісти про історію України

Німецький політолог: Наше завдання - розповісти про історію України

Ексклюзив
Укрінформ
У Німеччині на сьогоднішній день дуже мало знають про Україну з точки зору її історії та багаторічних зусиль щодо здобуття своєї незалежності, цю прогалину можуть і повинні заповнити історики.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу сказав Енріко Сівальд - експерт у галузі політології, співробітник Вільного університету Берліна, співавтор видання "Німеччина-Україна: 100 років дипломатичних відносин".

"У Німеччині дуже мало знають про Україну. Коли мається на увазі наш східний сусід, завжди виступає вперед "русійськооріентована" перспектива, що, в принципі, зрозуміло: спочатку була царська Росія, потім СРСР. Для німців дуже важко зрозуміти, але в цьому й полягає наша робота - дати німцям розуміння того, що стосується нашого східного сусіда", - сказав Сівальд.

У 90-сторінковому виданні представлено документи, що розповідають про 100-річну історію дипломатичних відносин між двома країнами. Німеччина була першою державою, яка визнала незалежну Україну 9 лютого 2018 року, УНР відкрила в Німеччині свої дипломатичні представництва. Мета публікації - ознайомити читача з тим, як розвивалися відносини між сторонами у дуже турбулентний час - з 1918 по 1923 рік.

"Сьогодні ми по-новому сприймаємо історію дипломатичних відносин з тими державами, які утворилися на території колишньої царської Росії. Це дуже захоплююче - знаходити нові факти і дані про те, що не було відомо чи не привертало уваги раніше", - говорить Сівальд, який займається вивченням історії дипломатії Німеччини понад 20 років.

Читайте також: Відповідь на дії Росії має бути жорсткішою – німецькі депутати

За його словами, під час роботи над документами з німецьких архівів і за підтримки посольства України у ФРН, довелося зіткнутися як з "абсолютно жахливими" повідомленнями, так і з вельми цікавими. Наприклад, незвичайними були звіти з Генконсульства НДР у Києві (існувало таке у 1970-х), в яких перша жінка-генконсул повідомляла про те, наскільки добре одягнені українки, незважаючи на те, що в магазинах навряд чи можна було щось придбати (з'ясувалося, що одяг, привезений з Заходу, дістають "по блату"). "Чоловік ні за що не доповів би ні про щось подібне ЦК Соціалістичної єдиної партії Німеччини, він на це просто не звернув би уваги, чоловіки думають про політику", - сміється автор.

Найбільше на нього справило враження при роботі з документами то, що німецькі дипломати завжди з великою симпатією ставилися до України та ніколи не сприймали її як якусь "колонію".

Наступного року автори публікації планують представити її в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-