Полозов: Вдалося відвідати 11 військовополонених моряків

Полозов: Вдалося відвідати 11 військовополонених моряків

Укрінформ
Російські слідчі органи та суди лише оформлюють політичні рішення російської влади у вироки та справи щодо українських громадян.

Про це заявив у понеділок на прес-конференції в Укрінформі керівник групи адвокатів захоплених Росією українських моряків Микола Полозов.

"Про те, що вони (затримані українські моряки - ред.) військовополонені, кажуть в Україні. Про те, що вони військовополонені, кажуть у світі. Про це говорять самі моряки. І тільки російська влада вважає їх кримінальними злочинцями. На жаль, ми це бачили на десятках справ щодо громадян України, які обвинувачувалися за політичними мотивами - і в Росії, і в окупованому Криму. Ніякого суду в розумінні справедливості та незалежності над цими людьми не проводиться. Завдання слідчих органів та судового апарату - перш за все оформляти в слідчі справи та вироки ті політичні рішення, які приймає російська верховна влада", - заявив він.

Полозов уточнив, що фактично адвокатська команда працює тиждень, і за цей час вдалося відвідати 11 військовополонених моряків. При цьому вісім з них вже заявили під протокол, що вважають себе військовополоненими.

"Весь позитивний досвід звільнення громадян України з російських катівень завжди обумовлювався не тим, що якийсь суддя розібрався і побачив, що людина невинна та відпустив, а тільки через ухвалення політичного рішення верховною владою РФ. Відповідно, тут важливо розуміти що, як захоплення всіх військовополонених було політичним рішенням, так і звільнення буде обумовлено політичним рішенням", - наголосив адвокат.

Полозов при цьому уточнив, що за таких обставин адвокат, насамперед, стає "єдиною сполучною ланкою" із зовнішнім світом для затриманих.

Читайте також: Українське консульство перерахувало кошти кожному полоненому моряку

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року внаслідок збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені українські військові судна, а члени екіпажів були захоплені в полон. Після нетривалого перебування в Криму українських моряків було перевезено до Москви: трьох поранених помістили в СІЗО "Матросская тишина", решту (21 особу) утримують в СІЗО "Лефортово"».

Україна та світова спільнота визнали захоплених моряків військовополоненими, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які начебто порушили російський кордон. 11 грудня 2018 року розпочалося досудове слідство. До його початку повністю вирішене питання забезпечення українських військових моряків кваліфікованим правовим захистом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-