Вбивство Гандзюк: комісія Ради ставить запитання владі Одеси

Вбивство Гандзюк: комісія Ради ставить запитання владі Одеси

Укрінформ
В Одеській облдержадмінстрації розпочалось виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії ВР щодо вбивства Катерини Гандзюк і нападів на громадських діячів в Одесі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо розібратись, що спричиняє конфліктні ситуації і напади на громадських активістів у Одесі. Тому й запросили на засідання очільників місцевої влади, правоохоронних органів та громадських активістів. Хочемо почути відповіді на запитання, чому виникла напружена ситуація в місті, з'ясувати причини нападів на Устименка, Стерненка, Михайлика та інших, як розслідуються справи і чому стільки претензій до муніципальної варти?" - зазначила головуюча на засіданні ТСК Олена Сотник, надаючи слово меру Одеси Труханову.

"Утворена міськрадою комунальна установа "Муніципальна варта" діє відповідно до Положення про департамент муніципальної безпеки Одеської міськради і статуту установи «Муніципальна варта». Служать у цьому підрозділі колишні учасники АТО. Ми вважаємо, що багато претензій до них з боку активістів є безпідставними", - зазначив Труханов.

Мер Одеси наголосив, що так само необгрунтованими вважає закиди щодо забудови приморських схилів міста.

"Щоб розібратися в тому, чого виникають конфлікти, треба мати перед собою документи про те, хто і коли саме придбав земельні ділянки у приморській зоні, де ведеться будівництво. Місцева влада не має права перешкоджати забудовникам, якщо це великі будови, які підлягають контролю з боку інспекторів облуправління ДАБІ. Про це все я готовий доповісти на закритій частині засідання ТСК", - додав Труханов.

Читайте також: Гордєєв заперечує, що є фігурантом "справи Гандзюк"

Представник громадянського сектора Одеси Олег Михайлик, який дивом залишився живим після замовного замаху на його вбивство, заявив, що "напади на активістів міста розпочались не сьогодні, спершу залякували місцевих опозиційних депутатів: одного побили, іншому спалили автомобіль. Ще тоді правоохоронці мали реагувати, а не чекати коли нас, громадських активістів, почнуть убивати у місті, яке мер назвав "безпечним містом для туристів". Насправді місто перетворене на кримінальну столицю. А пан Труханов вирішує, де можна зводити будівлі в місті, а де не можна, не зважаючи на якість, будівельні норми чи правила. Тому й виникають конфлікти".

Він також додав, що його та інших активістів силою викидали з міськради "муніципали" тому, що комусь із керівницва мерії не подобались питання, які вони задавали. В тому числі запитання щодо спроб зворотнього перейменування вулиць міста, всупереч рішенню обласної влади. І це трапилось уже після Майдану в українському місті Одеса, в яку пан Труханов намагався притягнути "руський мір".

Крім того, сказав Михайлик, "уже не ні для кого не секрет, що бійці муніципальної безпеки після служби переодягаються і йдуть захоплювати квартири... Хочу додати, що замах на мене був учинений після участі в акціях протесту проти реалізації рішення влади про зонінг, яке підписане Трухановим. А щодо наших звернень до правоохоронних органів та безкарності правопорушників можу назати такі цифри: 24 кримінальні провадження порушено за одним з таких кричущих фактів. Скільки разів ми записувались і були на прийомі у прокурора області Олега Жученка - і все марно. Зараз прокурор просто уникає будь-яких зустрічей, бо давав "слово офіцера", але не видно результатів розслідування".

За словами відомого юриста Артема Карташова, "ситуація в Одесі становить реальну загрозу національній безпеці України". Він навів факти, як місцева влада зараз підтримує бізнес колишніх організаторів "антимайдану", які контролювали парковки і стоянки, а після 2 травня 2014 року втекли з міста і воюють на Донбасі проти суверенітету і цілісності України.

На засіданні ТСК також виступили Сергій Стерненко, Віталій Устименко, Аліна Радченко та інші представники громадянського сектора суспільства.

Частину засідання ТСК вирішено провести в закритому режимі.

Варто зазначити, що всередину адмінбудівлі ОДА, куди учасників засідання ТСК пропускали за списками, пропустили також велику групу невідомих людей у в камуфляжі. Вони сказали журналістам, що мають певні питання до народного депутата Мустафи Найєма. А коли до них вийшов із засідання народний депутат Ігор Луценко, стали розпитувати, чи служив він на Сході України, до якої військової частини приписаний, тощо.

Чому і на якій підставі люди в камуфляжі заповнили коридор біля приміщення, де працює ТСК, нікому не відомо. Коли спитали у Труханова, чого до приміщення ОДА прийшли озброєні чоловіки, він відповів: "Це люди, які боронили нашу державу і які сьогодні працюють".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-