Адвокати, які підтримують законопроект про адвокатуру, заявляють про тиск НААУ

Адвокати, які підтримують законопроект про адвокатуру, заявляють про тиск НААУ

Документ
Укрінформ
Адвокати, які підтримують президентський законопроект №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», заявляють про тиск і погрози з боку керівників НААУ і закликають Раду ухвалити цей закон якнайшвидше.

Про це йдеться у зверненні адвокатів до голів парламентських фракцій і груп, текст якого передано Укрінформу.

Зокрема, автори звернення просять не вірити тому, що практикуючі адвокати проти законопроекту № 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». «Проти законопроекту ті, хто сів на розподіл адвокатських внесків і продає їх невеличкій купці наближених, тому що законопроект залишить їх без теплих місць. Такої номенклатури в українській адвокатурі чоловік 100. Але діючий закон гарантує їм повну безкарність за самодурство і незмінність на своїх посадах. При цьому вони роблять все, щоб знизити інтелектуальний рівень адвокатського захисту, стимулюють підрив авторитету усіх правових інститутів Української держави у засобах масової інформації, розповсюджуючи міфи, які не мають нічого спільного з дійсністю», - йдеться у зверненні.

Як підкреслюють автори звернення, «адвокатам заборонили виступати на підтримку законопроекту під страхом позбавлення професії, тому ви чуєте голоси одних і тих же адвокатських чиновників».

Підписанти зазначають, що «протягом 2013-2015 років в Україні працювала Міжнародна комісія юристів, представники 28 країн, які зазначили в своєму звіті: ситуація в адвокатурі є загрозливою для професії, самоврядність перетворилася на авторитарне свавілля, у законі відсутні законодавчі запобіжники захисту адвокатів від зловмисних дій власної організації. Адвокатів позбавляли професії за наявність власної, відмінної від керівництва Національної асоціації адвокатів України (НААУ) думки, самі ж адвокатські чиновники. Це триває і зараз. За чинним законом це свавілля не можна припинити».

Читайте також: Експерт відзначила позитивні новації законопроекту про адвокатуру

Однак, йдеться у зверненні, адвокати України, «незважаючи на тиск і погрози керівників НААУ, заявляють про свою підтримку законопроекту 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також наголошують на необхідності його ухвалення якнайшвидше, оскільки сама українська адвокатура як правовий інститут перебуває під загрозою. Законопроект 9055 захищає демократичну державу і європейські стандарти в адвокатській професії».

Як повідомлялося, Президент України Петро Порошенко у вересні 2018 року вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055), у якому пропонується розширити професійні права адвокатів та закріпити додаткові гарантії адвокатської діяльності.

Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя схвалив цей законопроект та рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні.

Спецпредставник генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя 14 грудня заявив, що президентський законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055) відповідає вимогам Європейського Союзу. Брійя зазначив, що формування адвокатури є важливим елементом усієї судової реформи, оскільки адвокати відіграють величезну роль. Тому важливо, щоб проведення реформ адвокатури було структуровано таким чином, аби вона передбачала дотримання принципів Ради Європи – демократії, правовладдя і прав людини.

Брійя висловив сподівання, що реформу адвокатури після досягнення консенсусу в парламенті вдасться швидко реалізувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-