Виставку до 100-ліття українсько-німецьких дипвідносин показали у Берліні

Виставку до 100-ліття українсько-німецьких дипвідносин показали у Берліні

Фото
Укрінформ
Виставка архівних документів до 100-ліття українсько-німецьких дипломатичних відносин була представлена цього тижня в Берліні в Фонді Конрада Аденауера.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Виставка є частиною науково-просвітницького проекту, який реалізує МЗС України і наукове товариство "Історія дипломатії та міжнародних відносин", починаючи з 2017 року", - розповіла кореспондентові Укрінформу голова товариства Ірина Матяш.

"Дякуючи фінансовій підтримці Фонду Ганса Зайделя в Україні, ми реалізували цей проект. Протягом року по Україні було 8 презентацій в різних містах, але починалося все з Мюнхена, оскільки там було останнє Генеральне консульство УНР (цього року було відкрито меморіальну дошку та відновлено могилу консула Василя Оренчука), а закінчуємо в Берліні", - зазначила професорка Матяш.

Наступного року є плани підготувати книгу за матеріалами цієї виставки та представити її у Франкфурті на книжковому ярмарку.

В основу експозиції та майбутньої книги покладено документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління, а також вірча грамота.

Виставку до 100-ліття українсько-німецьких дипвідносин показали в Берліні / Фото: Танасійчук Ольга. Укрінформ

першого посла Української держави в Німеччині Федора Штейнгеля, яку вдалося отримати завдяки зусиллям Посольства України в ФРН.

Виставка включає 6 стендів, присвячених власне створенню умов для встановлення дипвідносин між УНР й Німеччиною, мирним переговорам у Бресті-Литовському, першим дипломатичним контактам та започаткуванню посольства в Берліні та генерального консульства в Мюнхені.

Читайте також: В оновленому арт-центрі М17 відкрили виставку українського авангарду

Матяш також поінформувала, що в 2007 році було створено Архів зарубіжної України, куди збираються документи, які передають з-за кордону для збереження в Україні. Вона закликала українців у Німеччині, якщо вони мають документи, пов'язані з історією України, передати їх в Архів.

22 грудня 2017 року Україна відсвяткувала ювілей своєї дипломатичної служби. Тоді товариство й висунуло ідею проведення виставок, наукових конференцій, включно двосторонніх, як в Україні, так і державах, з якими молода українська республіка встановила дипвідносини в той час.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-