Експерт: Пряма заборона на друге громадянство - лише для держслужбовців та суддів

Експерт: Пряма заборона на друге громадянство - лише для держслужбовців та суддів

Фото
Укрінформ
Згідно з українським законодавством, особа не зобов’язана інформувати державу про набуття громадянства іншої країни.

Про це сказав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко під час експертної дискусії на тему:«Подвійне громадянство: загроза, реальність чи вимушена необхідність?» в Укрінформі.

“Прямих заборон (на набуття другого громадянства — ред.) немає , в той же час відсутні шляхи декларування другого громадянства. Якщо ви набуваєте другого громадянства, будучи українцем, то держава фактично про це не дізнається, ви не зобов’язані якимось чином ставити її до відома”, - зазначив Капітоненко.

Він наголосив, що згідно з українським законодавством, пряма заборона на друге громадянство є для державних службовців та суддів.

“У цілому українське законодавство не достатньо конкретне з питань другого чи множинного громадянства. Формально Україна не дозволяє цього, але інструментів для того, щоб впливати на громадян, які хочуть або вже здобули друге, третє чи інше громадянство, майже немає”, - зауважив експерт.

Експертна дискусія "Подвійне громадянство: загроза, реальність чи вимушена необхідність?" / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

Читайте також: Україна передала Угорщині проект угоди про запобігання подвійному громадянству

За його словами, така ситуація призвела до того, що в березні 2017 року було внесено Президентом законопроект № 6175, згідно з яким громадянин, який добровільно набув громадянства іншої держави, вважається таким, що дав згоду на припинення громадянства України.

Капітоненко назвав це кроком “у напрямку більш чіткої заборони другого громадянства”.

“Законопроект поки лишається законопроектом і законом він не став, але тенденція до посилення контролю над другим чи множинним громадянством вона все більше яскраво прояснюється в українському політичному житті та викликає потребу в дискусії”, - сказав експерт.

Водночас він додав, що всередині Європейського Союзу більшість випадків набуття другого громадянства пов’язані з економічними причинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-