Експерт відзначила позитивні новації законопроекту про адвокатуру

Експерт відзначила позитивні новації законопроекту про адвокатуру

Укрінформ
Запровадження деперсоналізованого складання адвокатського іспиту є позитивною новацією законопроекту № 9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Таку думку висловила адвокат та громадська активістка Тетяна Ющенко під час круглого столу, що відбувся 10 грудня в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як підкреслила Ющенко, порівняно з чинним законом, "новий законопроект є новим інструментом правосуддя", проте він зустрічає великий спротив у парламенті. "У Верховній Раді багато адвокатів і потужне адвокатське лобі, яке опирається змінам або хоче попіаритися на критиці законопроекту в час, коли країна готується вступити у передвиборчу кампанію", - констатувала Ющенко.

На думку експерта, стратегічні зміни у всій правовій системі були б ефективнішими, якби всі складові системи реформувалися одночасно – судова гілка, адвокатура та прокуратура: "Закон про адвокатуру варто було приймати одночасно з Законом "Про судоустрій та статус суддів" (ухвалений ВР у 2016 р.), тоді він мав би більше успіху та менше спротиву".

Читайте також: Профільний комітет ВР підтримав законопроект №9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"

За висновками експертів Ради Європи, законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (№9055) є прогресивним та відповідає європейським стандартам.

Раніше ГО "Лабораторія законодавчих ініціатив" у своєму звіті "Адвокатура України: уроки перших років самоврядності" вказала, що діючий Закон України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" 2012 року містить значні недоліки, зокрема: непрозорий доступ до адвокатської професії, що має низку серйозних корупційних ризиків, а також сформовані у непрозорий спосіб органи адвокатського самоврядування.

Фото: prm.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-