Верховний Суд скасував постанову Ради про звільнення скандального судді

Верховний Суд скасував постанову Ради про звільнення скандального судді

Укрінформ
Верховний Суд скасував постанову Верховної Ради від 29 вересня 2016 року про звільнення Валерія Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів 28 листопада поточного року під головуванням Михайла Смоковича.

«Колегія суддів Верховного Суду п о с т а н о в и л а: заяву ОСОБА_2 задовольнити. Постанову Вищого адміністративного суду України від 16 листопада 2017 року скасувати та ухвалити нову, якою позовні вимоги задовольнити повністю. Визнати протиправною та скасувати постанову Верховної Ради України від 29 вересня 2016 року № 1621-VІІІ «Про звільнення судді», - йдеться у резолютивній частині рішення суду. 

У рішенні ВС йдеться, що у листопаді 2016 року ОСОБА_2 звернувся до Вищого адміністративного суду України як суду першої інстанції з позовом до Верховної Ради, у якому просив визнати незаконною та скасувати постанову ВРУ від 29 вересня 2016 року №   1621-VІІІ «Про звільнення судді», якою його звільнено з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області у зв'язку з порушенням присяги судді.

Як відомо, у вказаній постанові йдеться саме про звільнення судді Валерія Чорнобука. 

Позовні вимоги Чорнобук обгрунтував тим, що  постанова була ухвалена з порушенням вимог Регламенту ВР, зокрема, він не був належним чином повідомлений у встановлений законом триденний термін про розгляд питання стосовно його звільнення. Як вважає позивач, таким чином він  був позбавлений  права взяти участь в обговоренні цього питання та надати обгрунтовані пояснення з приводу обставин, які слугували підставою для звільнення його з посади судді.

Позивач також апелював до того,  що за оскаржувану ним постанову ВР віддали голоси 23 народні депутати, яких насправді не було на пленарному засіданні.

Ухвалюючи рішення, ВС виходив з того, що  позивача про дату позачергового пленарного засідання ВР, призначеного на ранок 29 вересня 2016 року, повідомили у переддень його проведення, що "за жодних обставин не може вважатися належним повідомленням, відповідно і забезпеченням права на участь у прийнятті рішення".

"З огляду на зазначене колегія суддів констатує, що невиконання відповідачем вимог частини п'ятої статті 2161  Регламенту про обов'язкове повідомлення судді про проведення позачергового пленарного засідання, на якому розглядатиметься питання про звільнення цього судді, не пізніше ніж за три дні до дня засідання, призвело до порушення гарантованого позивачу права на участь у процесі прийняття рішення та поставило під сумнів безсторонність самої процедури звільнення судді з посади, зокрема за об'єктивним її критерієм", - йдеться у рішенні ВС.

Читайте також: Екс-голова Апеляційного суду АРК зустріне Новий рік за гратами

Як повідомлялося, 5 грудня поточного року Київський апеляційний суд залишив під вартою колишнього суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області Чорнобука.

Правоохоронці затримали Чорнобука 3 листопада  в Києві. Його підозрюють у вчиненні дій, передбачених ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

Слідство та процесуальне керівництво у цьому кримінальному провадженні здійснює прокуратура АР Крим.5 листопада Голосіївський райсуд столиці обрав Чорнобуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.  

Валерій Чорнобук був обраний суддею безстроково постановою  ВР від 14 грудня 2006 року. Рішенням Вищої ради юстиції  від 22 грудня 2011 року він був призначений на посаду голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим строком на 5 років до 21 грудня 2016 року включно. У липні 2014 року Чорнобук був призначений суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

У 2016 році до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України  надійшли звернення від шеф-редактора програми «Люстратор 7.62» телеканалу 2+2, що Чорнобук, будучи головою Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, розміщував у мережі Інтернет звернення із закликами щодо набуття суддями громадянства Російської Федерації, а також публічно як голова суду закликав вивчати законодавство Російської Федерації, яку держава Україна офіційно визнала країною - агресором, у зв'язку з подіями стосовно незаконної окупації і подальшої анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також здійснювати судочинство згідно із законодавством Російської Федерації.

За результатами розгляду вказаних звернень 2 червня 2016 року ВККС прийняла рішення направити рекомендації до ВРЮ для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення Чорнобука з посади судді.

За наслідками розгляду вказаної рекомендації ВРЮ внесла до ВР подання від 7 вересня 2016 року № 99/0/12-16, яким запропонувала звільнити Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв'язку з порушенням ним присяги судді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-