Чи можна обмежувати основні свободи, і за яких умов

Чи можна обмежувати основні свободи, і за яких умов

Опитування
Укрінформ
80% українців найважливішою цінністю вважають свободу.

Про це свідчать результати соцопитування Фонду « Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з ГО «Центр інформації про права людини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Які цінності найбільш важливі для прав людини? Ми бачимо, що абсолютна першість – це свобода. Це важливо. Дуже багато, можливо, подій в Україні можна зрозуміти, якщо зрозуміти, що для українця найбільша цінність, яку він вважає найважливішою для прав людини, особливо для його прав, – це свобода. Тому всілякі розмови, що в нас можливий авторитаризм, я думаю, не мають під собою підґрунтя, тому що ми інші, якщо порівнювати нас із східним сусідом», - зауважила на прес-конференції директорка Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

До найбільш ціннісних пріоритетів українців також входять справедливість (для 70% опитаних) та безпека (67%).

Як зазначила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик,, за результатами опитування 2016 року найважливішою цінністю для українців також була свобода.

На останньому місці, як зауважила Бекешкіна, опинилася толерантність - найважливішою цінністю її назвали 25% українців. «Я думаю, що всі проблеми нашого суспільства з цього і витікають», - підкреслила Бекешкіна.

«Якщо, скажімо, цінність свободи не буде поєднуватися з такими цінностями як законослухняність, тобто дотримання закону, толерантність, тобто, повага до іншої людини і розуміння, що вона може бути іншою, - це, я вважаю, досить небезпечно, в тому числі, для прав людини. Тоді свобода вироджується в анархію», - наголошує Бекешкіна.

На думку українців, згідно з опитуванням, можна обмежувати в правах засуджених і наркозалежних. Обмежувати в правах гомосексуалів і трансгендерів вважають допустимим 20% опитаних. Майже удвічі менше громадян допускають обмеження прав ромів (11%).

Читайте також: Питання гендерної рівності важливе для 81% жінок і 73% чоловіків

Воєнна ситуація, як підкреслила Бекешкіна також впливає на думку людей про права людини. Близько 20% людей, це майже вдвічі більше, ніж у 2016 році, хотіли б враховувати пом’якшувальні чинники при застосуванні закону до військових злочинів.

Є позитивна динаміка в економічних і соціальних правах, ефективності звернення до суду, зазначила Бекешкіна. Але водночас спостерігається негативна динаміка розумінні політичних прав.

Загалом було опитано дві тисячі українців в усіх регіонах, крім окупованих територій. Дослідження проводилося за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-