Поранені українські моряки відправили рідним електронні листи

Поранені українські моряки відправили рідним електронні листи

Укрінформ
Російський омбудсмен Тетяна Москалькова запевняє, що українських моряків утримують в належних умовах і гарно годують.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Провела телефонну розмову з уповноваженим з прав людини Російської Федерації Тетяною Москальковою. Вона розповіла про умови утримання військовополонених Андрія Драча та Романа Мокряка, яких відвідала у СІЗО "Лефортово"... На його ім’я відкрито внутрішньо тюремний рахунок, на якому 500 рублів, його ще будуть поповнювати. Хлопці також можуть писати і отримувати листи поштою", - повідомила Денісова.

Вона додала, що за словами Москалькової, утримують моряків окремо у камерах площею 8 квадратних метрів по дві особи у відремонтованому крилі СІЗО. Вони мають телевізори, білизна міняється раз на три дні, забезпечені необхідними засобами гігієни.

"Щодо харчування, то російська омбудсмен запевнила, що їх гарно годують, у кожного в палаті є холодильник з продуктами", - зазначила Денісова.

Москалькова також розповіла, що хлопців оглядав лікар-терапевт і ні в кого не було зафіксовано пошкоджень. За її словами, Роман Мокряк ходить на прогулянки. Він просив передати родичам, щоб вони не хвилювалися за нього.

Читайте також: Консул спростовує інформацію про ампутацію пальців в українського моряка - Денісова

"Тетяна Москалькова відвідала і наших поранених моряків у «Матросской тишине». Лікар-психолог, який оглядав їх під час оформлення у СІЗО заявив, що їхній стан не пригнічений. Щодо поранень, їх діагноз – осколкові поранення легкого ступеня. Ніякої ампутації кінцівок чи пальців рук не було, пошкоджено лише сухожилля та м’які тканини. Зараз у одного з хлопців на руці гіпс, через ушкодження сухожиль", - повідомила Денісова.

За словами Москалькової, палати, у яких утримуються поранені, – у задовільному стані. Двоє з моряків перебувають у двомісних палатах, а один - у тримісній. Вони ходять на прогулянки і забезпечені одягом за сезоном.

Всі троє – Андрій Артеменко, Василь Сорока і Андрій Ейдер написали рідним електронні листи, а також їм, за словами російського омбудсмена, відкриті внутрішньо тюремні рахунки, які будуть поповнені коштами.

Читайте також: Україна наполягає на доступі Червоного Хреста до полонених моряків - Геращенко

"На моє запитання до Москалькової щодо можливості найближчим часом відвідати адвокатом Миколою Полозовим свого підзахисного Дениса Гриценка, російський уповноважений повідомила, що всі адвокати, у яких є ордер та посвідчення, будуть допущені", - наголосила Денісова.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-