Україна наполягає на доступі Червоного Хреста до полонених моряків - Геращенко

Україна наполягає на доступі Червоного Хреста до полонених моряків - Геращенко

Укрінформ
Україна наполягає на негайному доступі представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до поранених військовополонених.

Про це заявила кореспондентові Укрінформу перший заступник Голови ВР, уповноважений президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко в рамках другого Українського Жіночого Конгресу.

«Нас дуже турбує стан здоров'я наших моряків. До них не допустили попри всі наші зусилля нашого уповноваженого Людмилу Денісову (Уповноважений Верховної Ради України з прав людини - ред.). Вона продовжує вимагати цієї зустрічі... Ми наполягаємо на негайному доступі, особливо до поранених, серед яких один - у тяжкому стані, і наполягаємо на доступі міжнародних лікарів, зокрема, представників Міжнародного комітету Червоного Хреста. Тому що довіри до слів уповноваженої Російської Федерації з прав людини у нас дуже мало», - заявила Геращенко.

Читайте також: Припинення “дружби з РФ”: Порошенко чекає, що світ змінить ставлення до Кремля

Вона наголосила, що захоплені моряки є військовополоненими, тому про жоден обмін мови бути не може, їх повинні негайно звільнити.

Як повідомлялось, 25 листопада російські кораблі здійснили таран та відкрили вогонь на ураження по українських катерах «Бердянськ», «Нікополь» та буксиру «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід від порту Одеси до порту Маріуполя. Під час агресивних дій у Керченській протоці з боку РФ кілька українських військових отримали поранення, 24 - захоплені у полон. Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму арештував на два місяці всіх затриманих українських моряків та звинуватив їх у начебто незаконному перетині російського кордону (ч.3 ст.322 КК Росії, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до шести років). Всіх військовополонених доставили з Криму до московських СІЗО «Лефортово» та «Матросская тишина».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-