Гройсман: ми попрощалися з абсурдною системою розподілу всіх грошей з

Гройсман: ми попрощалися з абсурдною системою розподілу всіх грошей з "центру"

Децентралізація
Укрінформ
Місцеве самоврядування відіграє у житті громадян значно більшу роль, ніж будь-які центральні чи місцеві органи влади, визначальне для регіонального розвитку країни й соціально-економічного відродження громад, тому цю реформу слід підтримувати.

На цьому наголосив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, звертаючись до співвітчизників з нагоди Дня місцевого самоврядування, повідомляє Урядовий портал.

“Приємно бачити, що органи місцевого самоврядування щороку діють ефективніше, розв'язують більшість проблем, забезпечуючи комфортне життя наших громадян. І за цими успіхами стоять конкретні люди, які взяли на себе відповідальність”, — зазначив Прем'єр-міністр.

За його словами, децентралізація відкрила перед країною нові можливості. Після десятиліть існування жорсткої централізованої системи, місцеве самоврядування отримало реальні стимули для соціальної, економічної, культурної реалізації громад. Реформа з децентралізації влади принесла зміни, про які ще п'ять років тому ніхто не думав і не уявляв. Це конкретні справи, про які представникам місцевого самоврядування не соромно говорити: будівництво нових садків і шкіл, модернізація закладів культури та охорони здоров'я, інфраструктури, автошляхів та мостів.

“Важливим етапом у розвитку місцевого самоврядування стало утворення об'єднаних територіальних громад, які мають чимало важелів у здійсненні самоврядування, заробляння та акумулювання коштів, інвестицій у місцеве господарство. Понад 800 об'єднаних територіальних громад уже сповна користуються новим статусом і новими можливостями. Протягом поточного року ми спрямували 1,3 млрд гривень на розвиток об'єднаних територіальних громад. Уряд розпочав процес передачі земель з-поза меж населених пунктів — 479 об'єднаних територіальних громад уже отримали 938 тис. гектарів землі. Ми бачимо успішність цих кроків — доходи об'єднаних громад зростають у рази”, — наголосив Гройсман.

Він запевнив у тому, що уряд рішуче налаштований і надалі відстоювати реформу децентралізації. ”Ми вже попрощалися з абсурдною системою, коли зароблені на місцях кошти відбиралися у громад до “центру” і потім з “центру” адміністративним чином розподілялися між громадами. Люди стають справжніми господарями на своїй землі, мають усі можливості для самостійного господарювання і несуть відповідальність за розвиток своїх громад. Вірю, що децентралізація є однією з найбільш важливих передумов нашого подальшого успіху, економічного розвитку країни. Тому уряд і я особисто докладемо усіх зусиль для продовження реформи місцевого самоврядування і подальшого поглиблення децентралізації”, — запевнив Прем'єр-міністр.

Читайте також: Президент доручив завершити створення ОТГ до 2020 року

Він подякував всім представникам, працівникам та активістам місцевого самоврядування і побажав подальших звершень на благо українських громад, нашого суспільства, нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-