Декларацію до 85-х роковин Голодомору підписали 38 держав-членів ООН

Декларацію до 85-х роковин Голодомору підписали 38 держав-членів ООН

Ексклюзив
Укрінформ
Співавторами Декларації до 85-х роковин Голодомору 1932—1933 років стали 38 держав-членів ООН.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Вперше у декларації засуджується політика сталінського режиму, зокрема, насильницька колективізація та конфіскація продовольства, що призвели до загибелі значної частини українського народу. Наголошується також на необхідності розкриття архівів для встановлення історичної правди та підвищення обізнаності з причинами та наслідками трагедії", — заявив він.

Ніколенко пояснив, що документ був підготовлений з ініціативи України. Проте порівняно з попередніми деклараціями до роковин Голодомору, значно зросла кількість і географія держав, які долучилися до нього у ролі співавторів.

"Серед нових підписантів — Чилі, яка першою серед країн Латинської Америки долучилася до української ініціативи, Болгарія, Словенія та Чорногорія з Балканського регіону, нейтральна Швейцарія, а також Португалія та Нідерланди. Загалом у переліку є країни Близького Сходу, Європи, Північної та Латинської Америки", — розповів він.

Дипломат відзначив, що Україна високо цінує їхню підтримку Декларації та міжнародну солідарність з українським народом у вшануванні жертв Голодомору 1932—1933 років.

"Цей документ є нагадуванням державам світу про обов'язок не допустити повторення таких страшних злочинів у майбутньому", — переконаний Ніколенко.

Читайте також: Патріарх Варфоломій разом з українцями помолився за жертв голодоморів

За процедурою, Декларація буде поширена як офіційний документ Генеральної асамблеї ООН.

Починаючи з 2003 року, вшанування пам'яті жертв геноциду проти українського народу на рівні ООН відбувається кожні п'ять років.

Фото ООН: UN Photo/Loey Felipe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-