У листопаді зафіксовано 6 випадків фізичної агресії щодо журналістів - НСЖУ

У листопаді зафіксовано 6 випадків фізичної агресії щодо журналістів - НСЖУ

Укрінформ
У листопаді зафіксовано шість випадків фізичної агресії щодо журналістів, причому більшість інцидентів супроводжувалася публічним приниженням працівників ЗМІ, яке вчиняли так звані активісти.

Про це повідомляє у вівторок Національна спілка журналістів України.

"У листопаді силу до працівників ЗМІ застосовували переважно в Києві – одразу 4 інциденти, три з яких трапилися в один день під час маршу до Дня пам'яті трансгендерних людей. Серед постраждалих – канадський фотожурналіст. Також фізична сила застосовувалася до журналістів на Дніпропетровщині та в Харкові", - йдеться у повідомленні.

Згідно з даними моніторингу Індекс фізичної безпеки журналістів України, який НСЖУ проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями, загалом з початку року в Україні зафіксовано 78 проявів фізичної агресії щодо журналістів. 

Зокрема, 1 листопада на журналістку сайту 0564.ua Світлану Романенко (м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.) під час зйомок накинулися кілька молодиків, виривали з рук айпад.

Артема Франкова, головного редактора журналу "Футбол" (м. Київ) 12 листопада невідомі чоловіки облили кефіром та намагалися зірвати прес-конференцію.

Канадський фотожурналіст Майкл Колборн постраждав 18 листопада, коли один із противників маршу пам'яті трансгендерних людей вдарив його кулаком в обличчя, розбивши окуляри.

Журналісту телеканалу NewsOne (м. Київ) Богдану Амінову 18 листопада плюнули в обличчя у прямому ефірі, коли він висвітлював акцію противників маршу з нагоди Дня пам'яті трансгендерних людей.

Журналістка Рита Бондар (журнал "Спільне", м. Київ) 18 листопада зазнала опіку очей після застосування нападниками перцевого газу на марші з нагоди Дня пам'яті трансгендерних людей.

Софія Кальницька, кореспондент телеканалу NewsOne (м. Харків), 21 листопада не змогла вийти в прямий ефір під час висвітлення заходу з нагоди річниці Євромайдану: роботі журналістки завадив чоловік, який штовхав її та намагався вирвати з рук техніку.

Читайте також: Сущенко, Асєєв, Семена: стартувала акція на підтримку журналістів-в'язнів Кремля

Водночас експертна група Індексу фізичної безпеки журналістів вирішила не включати до моніторингу інцидент із затриманням військовою прокуратурою блогера Олександра Барабошка в Києві (інформація про можливе побиття блогера не підтверджена) та агресивне перешкоджання роботі журналістів, яке вчинив син голови Чернівецької обласної ради (3 листопада він кидався на телекамери й заважав зйомці сутичок політичних опонентів на вулиці в Чернівцях, однак безпосередньо фізична сила до журналістів не застосовувалася).

Індекс фізичної безпеки журналістів – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії щодо журналістів і медіа України. Індекс укладають спільно НСЖУ й партнери - ГО "Інформаційна безпека", ГО "Платформа прав людини", Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-