Для українських моряків як військовополонених є особлива модель звільнення — Денісова

Для українських моряків як військовополонених є особлива модель звільнення — Денісова

Керченська криза
Укрінформ
Затримані українські моряки в Керченській протоці є військовополоненими, тому для їх звільнення передбачається особлива модель

Про це заявила уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є Женевська конвенція про військовополонених, до якої Україна приєдналася і ратифікувала її, вона діє з 1955 року. Там чітко визначено: якщо це військовополонені, ніякого обміну не може бути на будь-яких злочинців, в тому числі Російської Федерації. Це особливий статус, не може їхня справа розглядатись у звичайному суді, їх не можуть тримати в тому числі в будь-якій в'язниці, в тому числі у Лефортово. Це особливий статус і особлива модель із звільненням", — заявила вона.

Денісова додала, що поки невідомо, хто буде слідчим і хто вестиме справу затриманих українських моряків.

"Як уповноважена я домовляюся з Тетяною Москальковою, яка є уповноваженим з прав людини в РФ, щоб вона сприяла моєму відвідуванню (затриманих українських моряків — ред.), але рішення приймає слідчий. Як тільки буде відомо його прізвище, я обов'язково звернуся, як тільки буде отримано дозвіл — обов'язково поїду до наших моряків", — зазначила омбудсмен.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці і 24 моряків.

Підконтрольні Росії «суди» в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків. Їх обвинувачують у "незаконному перетині кордону"

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що захоплені моряки є військовополоненими і до них мають застосовуватися норми Женевської конвенції.

Читайте також: Полозов у ФСБ подав заяву про допуск до капітана "Бердянська"

Нині 21 український військовий знаходиться в московському СІЗО Лефортово, ще троє поранених також у Москві — у медчастині ізолятора «Матросская тишина».

2 грудня з посиланням на Уповноваженого Верховної Ради з прав людину Людмилу Денісову, Україна формує пул (групу) адвокатів для захисту затриманих моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-