Україна збирає пул адвокатів для захисту моряків - Денісова

Україна збирає пул адвокатів для захисту моряків - Денісова

Керченська криза
Укрінформ
Україна формує пул (групу) адвокатів для захисту затриманих моряків.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова сказала в ефірі 112 каналу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Потрібно сформувати пул адвокатів, зараз ми цим питанням займаємось разом із представниками адвокатської спільноти. Як тільки буде визначено, вони теж вступлять в процес і будуть намагатися потрапити найближчим часом до наших моряків", - сказала Денісова.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи в усіх затриманих моряків є адвокати, омбудсмен зазначила: "процес триває".

Денісова також припускає, що у справі українських моряків можуть змінити слідчого.

"В мене є дані, що досі був слідчий, який призначений у Криму, але зараз їх перевезли в РФ, тому слідчий може бути змінений. Саме в цій стадії процесу потрібно буде звертатись до слідчого. Як тільки ми будемо знати - будемо звертатись", - сказала вона.

Читайте також: До українських моряків пустили перших відвідувачів - Москалькова

Денісова також заявила, що моряків перевезли в Москву, бо побачили підтримку затриманих серед кримчан.

"Ми всі бачили, яка підтримка була від кримчан, я дякую кримським татарам за те, що вони збирали речі, готували передачі. Тому Путін побачив, що це буде об'єднання громадян України навколо справи військовослужбовців. Йому ніхто це не пробачить, тому, я думаю, він і перевіз наших хлопців до Москви", - сказала вона.

Уповноважений ВР з прав людини наголосила, що хотіла б особисто потрапити до наших військовополонених моряків і побачити, як до них ставляться, які умови, як надається необхідна медична допомога. Денісова має намір завтра провести перемовини з Москальковою щодо надання їй можливості відвідати моряків.

Вона додала, що консулам України за міжнародним правом РФ зобов'язана надати можливість поспілкуватись із затриманими моряками.

1 грудня адвокат Микола Полозов, який є захисником капітана катера "Бердянськ" Дениса Гриценка, повідомляв, що адвокатам і українським консулам не вдається відвідати військовополонених моряків, які знаходяться у СІЗО "Лефортово" в Москві.

"Російська влада дала інформацію українській стороні про те, де перебувають моряки ввечері в п'ятницю, коли СІЗО були закриті. Субота, неділя – СІЗО теж закриті. Раніше ніж у понеділок ні консули, ні хтось із адвокатів потрапити туди не зможуть. Там посилений прохід для адвокатів, необхідно отримувати дозвіл слідчого, а це може затягнути процес і на день, і на два, і на тиждень. Залежно від бажання слідчого давати дозвіл", – сказав Полозов.

Як повідомлялося, всіх захоплених українських моряків доправили до Москви. 21 моряк перебуває у СІЗО "Лефортово", троє поранених - у лікарні "Матросской тишины". Адвокати українських моряків уже подали апеляцію до так званого Верховного суду анексованого Криму щодо незаконного арешту їхніх підзахисних.

Моряки захоплених катерів "Нікополь" і "Бердянськ" та буксира "Яни Капу" у повному складі заарештовані на 2 місяці так званими судами анексованого Криму. Росія звинувачує українських військовослужбовців у порушенні територіальних вод та ігноруванні попереджень прикордонної служби ФСБ. В Україні наполягають, що українські моряки мають бути визнані військовополоненими.

Прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українські кораблі і 24 моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-