“Обличчя Майдану”: священик згадує, як проводжав в останню путь героїв Революції Гідності

“Обличчя Майдану”: священик згадує, як проводжав в останню путь героїв Революції Гідності

Відео
Укрінформ
У п'яту річницю Євромайдану UATV показує історії тих, кого не зупиняли штурми силовиків і кулі снайперів

Вони читали молитви, стояли на лінії зіткнення та проводжали в останню путь героїв. Під час Революції Гідності вуличні служби проводили священики різних конфесій. Отець Костянтин служив удень ​​в церкві, а вночі – у самообороні. На вулицю Грушевського протестувальники прийшли після прийняття диктаторських законів, котрі обмежують свободу проведення мітингів. Дорогу до Верховної Ради перегородив кордон “Беркута”. Зіткнення тривали три дні. Навколо палали шини, протестувальників закидали гранатами й поливали з водометів у 20-градусний мороз. За аналогією з православним святом Хрещення ці події назвали Вогнехрещенням. Пройшов його і священик Костянтин Холодов, повідомляє UATV.

Читайте також: “Обличчя Майдану”: Студент розповів, як відбувалася перша спроба розігнати активістів

“Біля нас падали гранати з газом. У роті після нього було відчуття оскоми, як після кислоти. Коли прийшов додому, у мене відкрилася кровотеча, я потрапив до лікарні, щось таке розпорошували, що було несумісним із життям людей”, – говорить отець Костянтин.

Костянтин Холодов – настоятель сільської церкви під Києвом. Каже, що вийти на Євромайдан для нього було принциповим рішенням.

“Я прийшов додому засмученим у той день, але все одно, думаю, якось повинно вирішитися, не можемо ми повернутися в Радянський Союз… Мій брат дзвонить і каже, збирайся, люди виходять на Майдан. Це було 21 листопада”, – згадує отець.

У центр Києва Костянтин Холодов приїжджав як учасник акції протесту. Спочатку мало хто знав, що він – священик. “Я чергував на барикадах, був присутній просто як громадянин. В основному, виходив вночі. Тому що на ніч людей мало залишалося, і я розумів, що хтось повинен бути тут. Тепло одягався, брав з собою теплі рибальські чоботи, одягав багато пар шкарпеток, кілька штанів, курток”, – говорить він.

Читайте також: “Обличчя Майдану”: Лікар Андрій Гук розповів, як у польових умовах боровся за життя активістів

Спонтанно отець Костянтин став волонтером. Невеликий притвор його церкви перетворився на штаб гуманітарної допомоги. Церковний одяг Костянтин взяв із собою на Майдан після перших смертей. Згадує – люди просили сповіді, розуміючи, що можуть загинути. Після таїнства священик знімав рясу і повертався на барикади.

“Ми були на вулиці Шовковичній, будували барикаду, а в Маріїнському парку почали вбивати людей. Коли я почув про ці жертви, коли побачив їх, мені дійсно тоді стало страшно, і я ніколи цього не забуду”, – говорить Костянтин Холодов. Служби у рідному храмі настоятель править тепер між ротаціями.

“Для мене Майдан ще не закінчився. Він став більш чітко окреслено, локалізувався з Києва на схід, набув нової форми. Його потрібно закінчувати, але тільки перемогою”, – наголошує він.

З 2015-го Костянтин Холодов – головний капелан Української православної церкви Київського патріархату в зоні проведення операції Об’єднаних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-