В Україні започаткували стипендії для молодих учених на честь Героїв Небесної Сотні

В Україні започаткували стипендії для молодих учених на честь Героїв Небесної Сотні

Укрінформ
Уряд визначив, як обиратимуть стипендіатів та призначатимуть державні іменні стипендії для найкращих молодих учених, встановлені для вшанування подвигу Героїв України - Героїв Небесної Сотні.

Відповідну постанову було прийнято 21 листопада 2018 року, під час засідання Кабінету міністрів. Документ було розроблено МОН спільно з ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» та Радою молодих учених при МОН, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

«Дуже знаково, що це рішення уряд прийняв саме сьогодні, в День Гідності і Свободи. Завдяки тому, що запрацює ще один канал підтримки молодих учених, ми зможемо залучати більше молоді до науки, дати більше коштів нашим талановитим дослідникам. І водночас так ми можемо віддати шану тим героям, що полягли за нашу свободу», - відзначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Стипендії для молодих учених започатковані на честь Героїв Небесної Сотні: Дмитра Максимова, Назарія Войтовича, Романа Гурика, Устима Голоднюка, Юрія Поправки.

Щороку до Дня Гідності та Свободи - 21 листопада - у кожній з номінацій призначатимуть по 5 стипендій терміном на 1 рік. Їх розмір становитиме два прожиткових мінімуми для працездатних осіб на початок бюджетного року (наразі це близько 3,5 тис. грн). Стипендії виплачуватимуться додатково до посадового окладу, академічних стипендій, різних доплат і надбавок.

Стипендіатів обиратимуть на конкурсних засадах. Для цього МОН створить комісію з відбору претендентів, до якої можуть входити представники родин героїв, чиїми іменами названі номінації, ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», наукової спільноти, рад молодих учених, Міністерства освіти і науки.

Претендувати на отримання стипендій можуть молоді вчені - наукові та науково-педагогічні працівники, аспіранти, ад'юнкти, докторанти вишів і наукових установ. Вік кандидатів не повинен перевищувати 35 років (40 років - для докторів наук та тих, хто навчається в докторантурі) станом на 1 січня того року, в якому починається виплата стипендії.

Читайте також: Гідність і свобода для українців - це сенс життя, наголосив Президент

Кожен претендент обов'язково повинен мати вагомі наукові результати з того напряму, в якому працює або навчається. Вони підтверджуються такими формами, як монографії, наукові статті, зокрема в Web of Science, Scopus, Index Copernicus, охоронні документи на інтелектуальну власність тощо. Також неодмінно враховуватиметься активна громадянська позиція.

Конкурс на здобуття стипендії та перелік стипендіатів затверджуватимуться наказами МОН.

Як повідомлялося, раніше уряд заснував 50 академічних стипендій на честь 10 наймолодших Героїв Небесної Сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-