Зоря розповів, як керівництво УПЦ МП від зустрічі з Порошенком

Зоря розповів, як керівництво УПЦ МП від зустрічі з Порошенком "відбрикувалося"

Укрінформ
Собор єпископів УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі було зібрано, аби не дати змоги священнослужителям самостійно поїхати на зустріч із Президентом Петром Порошенком.

Про це написав речник УПЦ КП, архієпископ Євстратій Зоря на своїй сторінці у Facebook.

"Бачачи, що Президента не змогли примусити, керівники Митрополії вирішили на час, коли мала би розпочатися зустріч єпископату МПвУ з Петром Порошенком в Українському домі, оголосити проведення Собору єпископів. Зауважу, що його проведення НІЯК НЕ АНОНСУВАЛОСЯ. Виглядає так, що єдина причина раптового скликання Собору - те, що за статутом участь в ньому для архієреїв є обов'язковою. Тож собор - просто метод утримувати єпископів у лаврі та не дати їм можливість самостійно поїхати до Президента", - зазначив Зоря.

Він нагадав, що вже відбулися зустрічі Президента з єпископатами УПЦ КП та УАПЦ, тому зустріч з єпископатом Московського патріархату мала би стати "логічним продовження цього ряду".

Зоря опублікував два документи, згідно з якими АП нібито запрошувала єпископів МП на зустріч із главою держави 13 листопада о 14 годині в Українському домі, а канцелярія МП - на цей же час в актову залу Києво-Печерської лаври.

"Проведення зустрічі не на території лаври передбачалося як основна можливість. Однак пов’язаний з депутатом Новинським (Вадим Новинський, член фракції Опоблоку у ВР - ред.) канцлер МПвУ митр. Антоній Паканич спеціально розсилає запрошення на зустріч у лаврі, хоча це місце на момент розсилки листа не було погоджене - щоби примусити главу держави слідувати їхнім умовам. Відповідний лист "зливається" у ЗМІ", - розповів архієпископ.

Ситуацію із проведенням Собору єпископату МП замість зустрічі з Президентом речник УПЦ КП назвав "демонстративним демаршем".

Раніше сьогодні Зоря повідомляв, що 13 листопада Президент України Петро Порошенко проведе зустріч із  єпископатом Московського патріархату в Україні.

Читайте також: Архієреїв УПЦ МП "зачинили" в Лаврі - Євстратій Зоря

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату вирішив надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Водночас РПЦ у зв’язку з рішенням Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській церкві заявила про розірвання зв'язків з Константинополем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-