Україна за індексом «освіта» — у ТОП-5 світового рейтингу розвитку людського капіталу

Україна за індексом «освіта» — у ТОП-5 світового рейтингу розвитку людського капіталу

Фото
Укрінформ
Центр Разумкова презентував аналітичні доповіді "Розвиток людського капіталу: на шляху до якісних реформ" та "Сценарій-прогноз розвитку економіки України: обмежений песимізм".

Презентація аналітичних досліджень відбулася в Укрінформі.

Як зазначив директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, публікація "Розвиток людського капіталу: на шляху до якісних реформ" присвячена аналізу широкого спектру факторів, що впливають на якість інституційних реформ та соціально-економічних стратегій, спрямованих на розвиток людського капіталу. Зокрема, аналізується стан та перебіг процесів реформування сфери охорони здоров'я та освіти, стан розвитку української науки.

Презентація аналітичних доповідей Центру Разумкова в Укрінформі / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

"Сьогодні Центр Разумкова представляє дві публікації, які, на наш погляд, є достатньо актуальними і на основі яких, ми сподіваємося, ми зможемо отримати певні позитивні зміни в соціально-економічному розвитку. Перша публікація стосується розвитку людського капіталу. Суттєва відмінність цієї публікації від багатьох інших, що тут зроблений досить таки значимий комплексний підхід, тобто ми не розглядаємо окремо питання охорони здоров’я чи соціального захисту, ми намагаємось поглянути на проблематику саме з точки зору соціально-економічного розвитку країни, підвищення добробуту. Також матеріал насичений значним обсягом статистичної інформації", — підкреслив Юрчишин.

Провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна зауважила, що наразі Україна має достатньо політичних інструментів для розвитку людського капіталу.

"Україна залишається серед країн з достатньо високим рівнем людського капіталу. Про це свідчить індекс програми розвитку ООН, яка готує індекс людського розвитку, та глобальний рейтинг людського капіталу, підготовлений з ініціативи Всесвітнього економічного форуму. Висока позиція в рейтингах склалася передусім завдяки тому, що громадяни України мають достатньо високий рівень грамотності, освіченості населення. Під індексом "освіта" населення України згідно з рейтингом глобального людського капіталу посідає 5 місце в світі", — сказала Пищуліна.

Вона підкреслила, що на розвиток людського капіталу безпосередньо впливає державна політика, яка проявляється в певних нормативно-правових документах. Зокрема, за її словами, в Україні наразі відсутня національна стратегія розвитку людського капіталу.

"Головний висновок нашого дослідження такий, що недостатня увага до розвитку людського капіталу призводить перш за все до значних суспільних витрат, це впливає на якість життя та на рівень добробуту українських громадян. Якщо говорити про інвестиції, принаймні в ті сфери, які безпосередньо впливають на розвиток людського капіталу, мається на увазі освіта та охорона здоров’я, то інвестиції в цій сфері потрібно збільшувати в рази. Щоб вийти на шлях сталого розвитку, саме людський капітал має стати невід’ємною частиною і політичної програми, і стратегії економічного розвитку",— підсумувала вона.

Читайте також: Україна друга у світі за часткою АЕС у національному енергобалансі - експерт

Крім цього, Центром Разумкова була презентована публікація «Сценарій-прогноз розвитку економіки України: обмежений песимізм», в якій подано один із прогнозних сценаріїв розвитку економіки України, де увага зосереджена на аналізі внутрішніх і зовнішніх викликів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-