В Україні почастішали кібератаки на ЗМІ та журналістів - ІМІ

В Україні почастішали кібератаки на ЗМІ та журналістів - ІМІ

Інфографіка
Укрінформ
Експерти ІМІ за 10 місяців 2018 року зафіксували в Україні загалом 201 випадок порушення свободи слова у 23 регіонах. 

Це трохи менше, ніж за аналогічний період 2017 року (237 випадків). Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”, інформує сайт ІМІ.

“Із них 147 випадків стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів. Для порівняння, за цей же період 2017 року зафіксовано 151 випадок фізичної агресії. До трійки лідерів увійшли категорії “перешкоджання журналістській діяльності”, “побиття та напади” та “погрози і залякування журналістів”, - йдеться у повідомленні.

Найбільшу кількість порушень із початку року зафіксовано в категорії “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 80 випадків (це більше, ніж за аналогічний період 2017 року, коли було 77 випадків). Ця категорія посідає першу позицію від початку року.

Другу позицію посіла категорія “побиття та напади” – 28 (для порівняння, за аналогічний період 2017 року було зафіксовано 25 таких випадків).

Третє місце посіла категорія “погрози і залякування журналістів” – 27 випадків (за аналогічний період минулого року погроз було зафіксовано більше – 32 випадки).

Далі за кількістю порушень іде категорія “доступ до публічної інформації” – 15. За аналогічний період минулого року було зафіксовано вдвічі більше таких випадків – 34, і посідала ця категорія другу позицію.

Інфографіка: ІМІ
Інфографіка: ІМІ

Крім того, з початку року зафіксовано 14 випадків кібератак проти журналістів та ЗМІ, за аналогічний період минулого року така ж кількість порушень. Однак експерти ІМІ акцентують на зростанні кіберзлочинів щодо журналістів та ЗМІ.

Читайте також: Євросоюз готує нові санкції проти Росії через кібератаки – Кнайссль

Експерти, зокрема, зауважують, що загалом у 2017 році зафіксували 15 випадків кіберзлочинів проти журналістів та ЗМІ, а за десять місяців цього року кількість кібератак вийшла майже на минулорічну кількість. Також, для порівняння, загалом за 2016 рік було зафіксовано 11 кібератак.

Регіоном-лідером за кількістю порушень прав журналістів з початку року так  і залишається Київ з областю (82). Далі йдуть Миколаївщина (16 випадків), Дніпропетровщина та Одещина (по 10), Полтавщина та Львівщина (по 8 випадків). В інших регіонах зафіксовано по сім, шість, п’ять, чотири, три, два та по одному випадку.

Порушували переважно право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати. Ця тенденція є стійкою з минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-