У Варшаві запалили свічки у пам’ять про 100-річчя польсько-української війни  

У Варшаві запалили свічки у пам’ять про 100-річчя польсько-української війни  

Фото
Укрінформ
У Варшаві, а також на кладовищах ще багатьох польських та українських міст, у четвер запалили свічки у пам’ять про 100-річчя початку польсько-української війни.

На Вольському кладовищі Варшави це зробили кількадесят українців та поляків, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми - члени польських та українських громадянських середовищ, які вже роками задіяні у побудову добросусідства і мудрого діалогу, закликаємо, щоб пам’ять про конфлікт 100-літньої давнини стала уроком, з якого ми зможемо зробити належні висновки, особливо стоячи перед новопосталими загрозами і сутичками довкола “історичних пам’ятей” обох наших народів”,- йдеться у зверненні організаторів акції, зачитаному на кладовищі організаторами акції польською та українською мовами.

Вони підкреслили, що ця річниця дуже важлива для українців і поляків у світлі нинішніх загроз, спричинених політикою Росії і її спробою змінити правовий порядок у Європі шляхом анексії Криму та східних регіонів України, а також у світлі кризи в ЄС та зміни політики Польщі щодо України.

“Внаслідок цього принципи співпраці та діалогу між двома державами, які було випробувано, упродовж останніх років, сьогодні поставлено під сумнів, а то й просто знищуються. Ми закликаємо до глибшої рефлексії над станом польсько-української відносин”, - йдеться у заяві.

Організатори звернули увагу, що солідарно, в один й той же час, о 17-й годині у Польщі та о 18-й годині в Україні, 1 листопада запалено свічки пам’яті на кладовищах багатьох міст України та Польщі, де є символи польсько-української співпраці або поховані постаті, які докладали зусиль до нормального польсько-українського співіснування. Зокрема, свічки запалено у Києві, Львові, Рівному, Полтаві, Харкові, Чернівцях, Миколаєві, Кривому Розі, Луцьку, а також польських Варшаві, Кракові, Любліні, Перемишлі, Гданську.

Організаторами акції є Ярослав Грицак, Мирослав Маринович, Іза Хруслінська, Данута Куронь, Юрій Рейт, Петро Тима.

Читайте також: У Львові відкрили пам'ятник героям ЗУНР

Голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима звернув увагу на необхідність відвідування місць пам’яті, де поховані українці, які боролися за українську та польську держави. Посол України у Польщі Андрій Дещиця підкреслив важливість цієї акції заради збереження добрих відносин між Україною і Польщею.

Польсько-українська війна за Львів та Галичину велася між Польщею та Західноукраїнською Народною Республікою з 1 листопада 1918 року по 17 липня 1919 року і завершилася поразкою українських військ.

Головне фото, та перше у тексті: Посольство України в Польщі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-