Польща протестує через демонтаж левів на Личаківському кладовищі

Польща протестує через демонтаж левів на Личаківському кладовищі

Укрінформ
Посольство Польщі в Україні заявило протест до МЗС України з приводу заяви Львівської облради щодо необхідності демонтажу скульптур левів на Личаківському кладовищі у Львові.

Про це заявив у п’ятницю глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Хочу поінформувати, що сьогодні наше посольство в Києві відреагувало на це в українському МЗС. Побачимо. Сподіваюся, що все ще можна дійти згоди у цій справі”, - сказав Чапутович.

Він додав, що не хотів би, аби емоції домінували над стратегічною метою Польщі, яка полягає у розвитку позитивних дипломатичних відносин з Україною.

Чапутович повідомив, що порушив питання личаківських левів під час переговорів з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним у вівторок у Варшаві, наголосивши, що вони мають величезне символічне значення для Польщі.

Читайте також: Затриманого за погром на Личаківському цвинтарі поляка оштрафували на 85 грн

За його словами, Клімкін пообіцяв проаналізувати ситуацію й особисто обговорити це питання з львівською владою, аби знайти взаємоприйнятне рішення.

25 жовтня депутати Львівської облради прийняли заяву, в якій висловлюється вимога демонтувати скульптури левів на Личаківському кладовищі задля уникнення провокацій. При цьому депутатаи наполягають на проведенні правоохоронними органами розслідування щодо появи цих скульптур на цвинтарі.

Леви було повернуто на кладовище у грудні 2015 року з ініціативи міністерства культури Польщі, без погодження з українською стороною. Аби уникнути загострення ситуації, скульптури тоді не демонтували, а закрили дерев’яними щитами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-