Будівництво Музею Майдану поставило під загрозу слідчі експерименти - Горбатюк

Будівництво Музею Майдану поставило під загрозу слідчі експерименти - Горбатюк

Укрінформ
Проведення слідчих експериментів по вулиці Інститутській у Києві опинилося під загрозою через початок будівництва Музею Революції Гідності. 

Про це розповів журналістам керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, повідомляє Укрінформ.

За його словами, 24 жовтня має стати відомий переможець тендеру на будівництво музею, а невдовзі розпочнеться його зведення.

"Ми не можемо розпочати на цій ділянці проведення слідчих експериментів. Зупитини будівництво також не можемо... Тому є загроза, що просто розпочнеться будівництво і експерименти не будуть завершені", - сказав він.

Горбатюк розповів, що у липні прокурор видав постанову про заборону змінювати ландшафт по вулиці Інститутській до завершення проведення слідчих експериментів, однак заступник генпрокурора Анжела Стрижевська скасувала цю постанову. Надалі прокурор звернувся до Печерського райсуду з клопотанням про накладення арешту на ділянку по вулиці Інститутській до завершення слідчих експериментів. Горбатюк стверджує, що у судовому засіданні суддя Печерського райсуду Роман Новак сказав прокурору, що задовольняє його клопотання про арешт ділянки. Водночаса уже в офіційному рішенні суду було вказано про відмову у задоволенні цього клопотання.  

"Тепер постала ситуація, коли вже за десять днів можуть розпочатися роботи з будівництва музею, а до теперішнього часу будівництво не перенесено для того, щоб ми могли  провести якісні слідчі експерименти", - зазначив керівник Управління спецрозслідувань.

"Склалася практично безвихідна ситуація, тому що нам не можуть чітко пояснити, хто приймає таке рішення. Коли ми зверталися до КМДА, то нам пояснили, що начебто на це немає згоди генпрокурора. Заступник генпрокурора мені каже, що генпрокурор не проти. Але, на жаль, наші слідчі дії гальмуються, тому я звертаюся до КМДА і генерального прокурора з тим, щоб вжити заходів, щоб ми могли звершити проведення слідчих експериментів", - сказав Горбатюк.

За його словами, для завершення слідчих експериментів на ділянці по вулиці Інститутській потрібно щонайменше 16 днів. 

"Тут загинуло вісім чоловік, іще не менше восьми отримали вогнепальні поранення. Якщо якісний слідчий експеримент - це один день, то щоденної роботи потрібно не менше шістнадцяти днів. Крім того, на слідчому експерименті має бути судовий медик, медик-криміналіст, судовий баліст, геодезисти і відповідно це може ускладнювати процедуру", - пояснив Горбатюк.

Читайте також: Справа Майдану: підозру отримав ще один екс-міліціонер київського "Беркуту"

Як повідомляв Укрінформ, на початку липня поточного року прокурор видав припис про заборону будівництва Музею Революції Гідності по вулиці Інститутській в Києві.

У коментарі Укрінформу Горбатюк пояснив, що припис діятиме впродовж 2-3 місяців до завершення слідчих експериментів. Пізніше стало відомо, що заступник генпрокурора Анжела Стрижевська скасувала припис прокурора про тимчасову заборону будівництва музею.

Міжнародне професійне журі визначило переможця конкурсу проектів "Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності".

У березні 2017 року Президент Петро Порошенко узаконив надання землі під "Музей Революції Гідності".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-