Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи могли б французькому журналістові дати 12 років?

Чи могли б французькому журналістові дати 12 років?

Блоги
Укрінформ

Отже, сьогодні – два роки від дня затримання Романа Сущенка. 

Знову й знову перебираєш у пам`яті ті дні, з яких склались ці роки. В них було все – перший шок від самої звістки від затримання, надії, згасання надій, поява нових сподівань, знову втрата віри. І кожного разу, Романе, своєю мужністю, твердістю, гумором, ти давав нам знак: я не здався, не зневірився, мене не зламають. І це щоразу додавало затятості і нам всім: не маємо опустити руки, якщо ти можеш бути таким мужнім, ми зобов`язані боротись за тебе до перемоги. А перемога – це коли ти будеш у Києві, коли ми зможемо зняти твій портрет з фасаду Укрінформу з написом «Волю – Сущенку!» і обійняти тебе живого.

А ще ці два роки – це потужне нагадування про те, що не маємо права ослабити наші зусилля. Щодня, щогодини і щохвилини ми зобов`язані тиснути на тих, хто має найменші справи з Путіним, кому він щось продає, постачає газ чи будь-що інше. Маєм змушувати їх ставити себе на місце Романа Сущенка. 

Як би це жорстко не звучало, але ви ж, європейці, краще відчули та зрозуміли, що відбувається в Україні, коли російська ракета збила малайзійський літак та обірвала життя трьохсот людей? 

А тепер відчуйте себе на місці Романа. 

Уявіть, що ви журналіст Франс Прес чи Дойче Велле, ви приїжджаєте до Москви у приватну поїздку, сходите з трапу літака, і вас арештовують, навіть не намагаючись переконливо пояснити, за що саме. Затим – абсурдні звинувачення у шпигунстві, далі – закритий процес, класичне виведення за межі процесу адвоката , і – вирок у 12 років. 

Уявіть, що коли вас арештовують, вашому синові кілька років, а коли ви маєте вийти за цим вироком, йому вже буде 20, і ви не бачитимете його дитинства, ви вже повернетесь до дорослої людини. Ви не зможете навіть приїхати на похорон батька, тому що з Лефортово просто так не відпускають навіть попрощатись з найріднішими людьми. 

І от після цього хочеться звернутись до тих же європейських журналістів, політиків, впливових людей: уявили? Вам все ще Україна видається далекою з її проблемами, а війна в ній «громадянською»? Тоді не лукавте. Як би не прагнулось залишитись осторонь, маєте вирішити, що вам дорожче – газ чи все інше? Ваші переконання чи ваш комфорт? Зрештою, з ким ви – з Путіним чи з нашим Романом Сущенком?

Олександр Харченко 

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-