Суду в Гаазі передали 58 свідчень про насильство на окупованому Донбасі

Суду в Гаазі передали 58 свідчень про насильство на окупованому Донбасі

Укрінформ
Представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив передали до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі подання про сексуальне насильство під час збройного конфлікту на Сході України.

Про це розповів під час прес-конференції керівник центру Володимир Щербаченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є 58 свідчень про сексуальне насильство. Це не чутки, не якісь дані з соцмереж чи з публікацій у пресі - це свідчення безпосередньо людей, над якими здійснювалось насильство. Тобто їх або катували і піддавали насильству сексуального характеру, або вони безпосередньо бачили, як це робили з іншими людьми. Про таке люди погоджуються розказувати, як правило, лише після багатьох років, коли минає травма", - заявив він.

Ці свідчення - майже 100 сторінок тексту - правозахисники передали в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі. На основі задокументованого матеріалу вони ідентифікували 121 незаконне місце несвободи на тимчасово окупованих територіях на Сході України, зокрема 40 місць, де підтверджено випадки сексуального насильства.

Читайте також: В "Л/ДНР" зросла кількість злочинів російських військових проти місцевих

"У межах дослідження зібрано інформацію про 175 випадків сексуального насильства щодо жінок та чоловіків із боку незаконних збройних формувань. Так, задокументовано випадки згвалтувань, спроб згвалтувань, погроз згвалтувань, ушкодження утроби вагітної жінки, сексуального насильства під час катувань, примусового оголення, образ, приниження, залякування сексуального характеру, примусової проституції, погроз кастрації, спроб кастрації, погроз сексуального насильства щодо членів родини, спільного туалету та душу жінок із чоловіками", - йдеться в дослідженні, яке є в розпорядженні Укрінформу.

У більшості ідентифікованих випадків особи, до яких застосовувалось сексуальне насильство з боку НЗФ, належали до українських військових або до ідеологічних опонентів з числа цивільного населення. Воно застосовувалось для того, щоб покарати, принизити, залякати, отримати інформацію чи зізнання, а також для задоволення сексуальних потреб, зазначають правозахисники.

Як зазначають розробники звіту, опитані особи, перебуваючи в незаконних місцях несвободи, неодноразово ідентифікували громадян РФ за одягом, військовими знаками, мовою та зброєю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-