Закон про паркування: які зміни чекають на водіїв

Закон про паркування: які зміни чекають на водіїв

Аналітика
Укрінформ
З 27 вересня водіям треба ставати максимально уважними: неправильно припаркувались – і авто на штраф-майданчику, та ще штраф впаяють

Мільйони водіїв прокинулися в іншій Україні. Справді, без жодної іронії. Адже набув чинності новий закон, який стосується посилення покарань за порушення правил дорожнього руху. Головним чином “нові правила гри” вдарять по любителях паркуватися абиде, нетверезих водіях і тих, хто зазвичай перевищує швидкість.

Укрінформ вирішив нагадати, які саме зміни чекають водіїв.

Неправильно припаркувались – авто на штраф-майданчик, і ваша присутність вже не потрібна

Почнемо з того, що цим законом передбачені три режими залучення водія до відповідальності за вчинене порушення правил дорожнього руху:

По-перше, залучення до відповідальності може відбуватися так, як зараз: за допомогою спілкування між правоохоронцем і порушником, аналізу документів і написання протоколу.

По-друге, в Україні нарешті з’явиться автофіксація правопорушень. Дані з відеокамер будуть надходити безпосередньо до поліцейської дільниці.

По-третє, поліцейські і інспектори з паркування отримали право в ручному режимі фіксувати факт правопорушення за допомогою відеокамер, які здійснюють запис місця, часу і дати ДТП або правил паркування за відсутності водія.

Закон також передбачає значне підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху. За перевищення швидкісного режиму на 50 км/год і більше водієві доведеться викласти 3400 гривень. Раніше за таке перевищення автомобілісту загрожувало лише 510 гривень штрафу.

У разі якщо автомобіліст спровокував дорожньо-транспортну пригоду і залишив місце інциденту, йому загрожує штраф в діапазоні 2550-3400 гривень. Крім цього, зниклого злочинця чекає конфіскація прав на півроку.

За керування транспортним засобом без прав розмір покарання збільшили в 20 разів! Тепер, якщо за кермо сяде людина, що не має прав, доведеться сплатити аж 20400 гривень. За повторне порушення цього пункту протягом 12 місяців потрібно буде сплатити вдвічі більше – 40800 гривень.

Нововведення торкнуться також оплати паркувального місця. За спроби безкоштовно постояти від 10 хвилин на майданчику для платного паркування доведеться тепер сплатити не менше сотні гривень. Неправильне розташування транспортного засобу на паркінгу спричинить ще більші штрафи. Порушення буде каратися сумою від 255 до 1700 гривень. Однак на місці сплатити за це правопорушення водій не зможе. Це адміністративне порушення необхідно буде погасити в відділенні банку за квитанцією або СМС-сповіщенням.

Факт простою автомобіля на платному майданчику протягом 10 хвилин і більше без попередньої оплати за послуги. Така безкоштовна стоянка буде каратися в 20-кратному розмірі вартості однієї години тієї чи іншої парковки.

Якщо ж власник автомобіля вирішить припаркувати свою машину на місці, призначеному для авто людей з інвалідністю, йому потрібно бути готовим заплатити суму, що в 30 разів перевищує вартість однієї години паркування. Наприклад, якщо в центрі Києва паркування на майданчику коштує 10 грн/год, то за безкоштовну стоянку машини доведеться заплатити 200 грн, а за стоянку на місці, призначеному для інвалідів, – 300 грн.

Вищеназвані штрафи за паркування – не найбільше покарання згідно з новим законом. Власникам автомобілів може загрожувати і евакуація транспортного засобу на штрафмайданчик без їх згоди. Однак таке покарання буде застосовуватися лише при грубому порушенні ПДР (паркування на залізничних переїздах і трамвайних коліях, на перехрестях і пішохідних переходах, у другій смузі...). І, нагадуємо ще раз, за порушення ПДР щодо паркування тепер вас можуть визнати правопорушником за фактом, тобто, ваша присутність – не обов’язкова.

Якщо поліцейські не справлятимуться — правильна громадська ініціатива їм допоможе

Днями українські журналісти і відеоблогери Костя Андріюк та Сергій Болотніков запустили цікавий соціальний проект під назвою “Зупини лося”. Парнокопитний ссавець в даному разі ототожнюється з водіями-порушниками або, як їх називають автори проекту, дорожніми хамами, котрі постійно плюють на всі правила і паркуються де завгодно.

Як це працює?

Блогери шукають неправильно припарковані автомобілі, що створюють перешкоди для оточуючих і, за наявності в автомобілі водія, звертаються до нього з проханням перепаркувати свого залізного коня відповідно до ПДР. Ба навіть більше, називають конкретну адресу, де це можна зробити. В разі відмови або за відсутності водія клеять на лобове скло прямокутну наклейку з написом “Обережно! Лось на дорозі”.

Процес нерідко супроводжується погрозами з боку водіїв, а подекуди й спробами надавати по зубам активістам (блогери Костя та Сергій ледь не отримали битою по голові – див. відео нижче), котрі вимагають від них припинити порушувати ПДР. Все знімається на відеоносії (телефони, камери), після чого викладається в Інтернет, зокрема, на відеосервіс YouTube.

А що, власне, автори кажуть про свій проект?

У розмові з журналістом Укрінформу один з авторів “Зупини лося” Сергій Болотніков зізнається, що ідея не нова. Схожі проекти вже давно існують по всьому світу. В наших північно-східних недобрих сусідів, приміром, є “СтопХам”, який діє за таким же принципом: знаходять порушника, проводять з ним розмову, а якщо транспорт без водія – фіксують на камеру і клеять наклейку.

“Проект “Зупини лося” – соціальний. Ми не намагаємося когось образити, власне, як і підміняти державні інститути, зокрема, поліцію. Просто хочемо привернути увагу якомога більшої кількості людей на постійні порушення ПДР, що створюють дискомфорт, а подекуди й пряму загрозу життю інших, – каже Сергій Болотніков. – Чи розуміємо ми, що одними лиш наклейками на “лобовуху” та усними зауваженнями проблеми не вирішимо? Звичайно, що так. Але. Навіть якщо 5-10% водіїв під страхом прокинутися одного ранку “відомими” на всю Україну таки перестануть паркуватися в заборонених для цього місцях – це, хоч і маленька, але перемога”.

Автори “Зупини лося” закликають киян не бути байдужими та долучатися до ініціативи. “Побачили грубе порушення ПДР – вкажіть водію на це, сфотографуйте, напишіть пост в соцмережах, не забувши поставити хештег #зупинилося, щоби зробити цю тему масовою. А головне – зателефонуйте в поліцію. І ще одне. Якщо ви знаєте місця в Києві, де постійно порушуються ПДР, напишіть нам у Фейсбуці, і ми туди обов’язково навідаємося”, – переконує Болотніков.

Власне, ми не могли не запитати борців з автопорушниками про те, чому їх проект запустився саме тепер, напередодні набуття чинності закону №5364 про реформування сфери паркування (це звичайнісінька випадковість?), а також, що вони думають про ефективність нововведень – порушуватимуть менше?

“Проект мав з’явитися ще влітку. Але запустилися тільки зараз. І так, це збіг, – переконує ініціатор “Зупини лося”. – Щодо ефективності нововведень, то маю певні сумніви. Гляньте наш перший випуск, який ми знімали поблизу ТРЦ “Океан Плаза” (метро Либідська). Ми телефонували в поліцію тричі, але за півтори години на виклик так ніхто й не приїхав”.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-