В Україні можуть дозволити “вживляти” початкові школи у багатоповерхівки

В Україні можуть дозволити “вживляти” початкові школи у багатоповерхівки

Укрінформ
Мінрегіон вивчає можливість внести зміни у державні будівельні норми щодо вбудовування у житлові будинки початкових шкіл.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Мінрегіон зараз розглядає питання – дозволити проектувати початкові школи, вбудовані в житлові будинки. Сьогодні в Україні є велика нестача шкіл та дитсадків, особливо у великих містах, центральних районах та багатьох житлових кварталах. За нормами ДБН на 1000 жителів має бути забезпечено 38 місць у дитсадках і 135 місць у школах. По факту ж цього немає. Більшою мірою через тотальну і неконтрольовану забудову міст, гонитву за більшою кількістю квадратних метрів, а не комфортом жителів. У підсумку діти навчаються у класах по 35-40 учнів, в дві, а то навіть і в три зміни. Тому проектування невеликих початкових шкіл на перших поверхах житлових будинків могло би стати дієвим вирішенням ситуації, що склалася», – сказав Парцхаладзе.

Для цього необхідно обов’язково прописати чіткі вимоги до таких вбудованих початкових шкіл для проектувальників. «У таких закладах має бути забезпечений відповідний рівень шумової ізоляції, інсоляції, пожежної безпеки, а також рекуперація, необхідна висота стель, наявність спортзалу тощо. Зараз ми ретельно вивчаємо досвід інших країн у цьому питанні», – пояснив Парцхаладзе.

Читайте також: У Мінрегіоні пояснили, коли треба коригувати уже затверджені проекти будівництва

За словами заступника міністра, можливість проектування вбудованих шкіл забезпечить людей комфортними умовами для навчання дітей молодших класів та зніме соціальну напругу з нестачею місць у навчальних закладах, а також розвантажить дороги від додаткового транспортного навантаження.

«З 1 жовтня в дію вступають оновлені ДБН щодо проектування дошкільних закладів, які вже містять норму щодо можливості проектувати невеликі дитсадки, вбудовані у житлові будинки. Проектування за аналогічним принципом невеликих початкових шкіл – це компроміс, який дійсно може вирішити важливу соціальну проблему, що сьогодні склалася», - підсумував Парцхаладзе.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції теперішніх будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-