Італієць подарував Музею Голодомору свої картини про геноцид українців

Італієць подарував Музею Голодомору свої картини про геноцид українців

Фото
Укрінформ
У Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору" італійський письменник та художник Сабатіно Шіа вперше представив свої картини із серії "Геноцид українців", які розповідають історію злочину сталінського режиму проти українців.

Про це під час презентації виставки розповіла генеральний директор Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олеся Стасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У цьому році Україна і світ вшановують 85-ті роковини Голодомору-геноциду. І сьогодні художник, письменник з Італії Сабатіно Шіа дарує Музею Голодомору свої мистецькі твори "Геноцид українців" для експонування в майбутньому у великому музеї, який на сьогодні будується", - сказала Стасюк.

Вона уточнила, що італійський художник подарував музею п'ять картин.

У цьому зв'язку міністр культури Євген Нищук зазначив, що вперше за роки незалежності нашої держави іноземець, який не має українського коріння і ніколи не був раніше в Україні, подарував українському музею твори мистецтва.

Читайте також: До роковин Голодомору відкрили виставку-дослідження репресованих науковців

"Сьогодні непересічна подія, бо вона вражає своєю чутливістю. Людина, митець, художник, казкар, який ніколи не був в Україні, який не має українського коріння, однак він перейнявся однією з найбільших трагедій, яка зачепила мільйони українців. Автор проніс це через своє серце і виявив бажання подарувати свої роботи до нашої меморіальної частини, а надалі і Музею Голодомору. Це для нас дуже важливо, бо окрім самої цінності цих робіт, це момент того що ми маємо на меті - донести (інформацію про) цю трагедію до якомога ширшого кола людей, світового співтовариства, показати, наскільки масштабною була ця трагедія", - сказав Нищук.

Як розповів сам Сабатіно Шіа, у творах він висвітлює проблематику Голодомору персоніфіковано, зображаючи в алегоричній формі казкових персонажів, які символізують сталінський режим та жертв Великого Голоду.

Презентація виставки картин Сабатіно Шіа "Геноцид українців. Голодомор" у Києві / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

"В моїй голові ці картини зародилися майже 30 років тому, але я їх переніс на полотно 4 роки тому. Я обрав таку техніку, і мені хотілося зобразити якось ці серйозні речі. Якщо їх малювати реалістично, тоді це було б занадто жорстоко, тому я вирішив звернутися до жанру казки, яка за допомогою алегорій може пояснити багато різних речей", - зазначив митець.

Експонуватимуться картини в Залі пам'яті музею протягом двох місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-