Німеччина відмовила депутату-втікачу Онищенку у візі - DW

Німеччина відмовила депутату-втікачу Онищенку у візі - DW

Укрінформ
Заява на отримання національної візи Німеччини депутатом-втікачем Олександром Онищенком, який наразі проживає переважно в Іспанії, була відхилена, йому також відмовлено у дозволі на проживання у ФРН.

Про це у понеділок повідомляє DW.

Як зазначається у публікації, Онищенко, який з 2016 року через обвинувачення в корупції переховується від правоохоронних органів України та перебуває переважно в Іспанії, мав намір оселитися у німецькому селищі Герцлаке, де вирощують коней вищого класу для світової еліти кінного спорту.

"Маєток Айнгаус на околиці селища вже кілька років належить українському мультимільйонеру і депутату Верховної Ради Олександру Онищенку. У цей маєток і в коней у Герцлаке українець вклав мільйони євро", - йдеться у повідомленні.

Як нагадує DW, у 2017 році стало відомо, що Онищенко після тривалої відсутності знову з'явився у Герцлаке і зареєстрував у селищі своє місце проживання. Крім того, за даними видання, він оформився тут на роботу: виконавчим директором власної фірми Gut Einhaus Liegenschafts GmbH.

Видання також зазначає, що бургомістр Герцлаке Ганс Бескен у розмові з DW розповів, як навесні 2017 року олігарх прийняв його у своєму маєтку і пообіцяв організовувати там міжнародні турніри з кінного спорту. Бургомістр натомість написав листа, адресованого органам влади, в якому заступився за Онищенка. "Якщо у газетах, на радіостанціях і на телебаченні можна буде побачити і почути, що у Герцлаке - громаді, яку, скажімо так, на федеральному рівні мало хто знає - відбувається кінний турнір такого високого рівня, як його планує пан Онищенко, це буде неймовірним репутаційним виграшем для громади", - пояснив свої дії Бескен.

Згодом районна адміністрація округу Емсланд, до якої належить Герцлаке, повідомила у відповідь на запит DW про існування заяви на отримання дозволу на проживання. Ця заява супроводжувалася листом від імені громади Герцлаке, в якому, як зазначила речниця районної адміністрації, "вказується на високе економічне значення конярства і позитивний вплив проведення висококласних турнірів з кінного спорту на території маєтку Айнгаус".

Видання також наголошує, що бургомістр Бескен у розмові з DW восени 2017 року демонстрував впевненість у тому, що лист на підтримку Онищенка дасть результат. "Однак кількома тижнями пізніше - шок: заява на отримання Онищенком національної візи, подана ним до німецького посольства у Мадриді, була відхилена. Це підтвердила на запит DW речниця районної адміністрації округу Емсланд", - йдеться у публікації.

Читайте також: НАБУ допитує депутатів, які переписувалися з Онищенком - Ситник

Зазначається також, що за процедурою окружний відділ з питань іноземців мав розглянути заяву на отримання дозволу на проживання у разі, якщо посольство спершу дало би національну візу. "Для запланованої роботи на кінному заводі у Герцлаке потрібно було би, щоби у закордонному представництві Німеччини було видано національну візу", - пояснили у районній адміністрації. Німецькі відомства не повідомили про причини відмови у візі.

Крім того, як з'ясувала DW, у календар змагань, який веде Німецьке об'єднання з кінного спорту, на 2018 рік було зареєстровано два міжнародних заходи у Герцлаке: один 4-зірковий турнір у травні, ще один - у серпні. Як повідомили в об'єднанні, жоден з цих турнірів не відбувся. Причину скасування організатори не навели.

"Тим часом становище Олександра Онищенка стає дедалі скрутнішим. Суд в Іспанії нещодавно дав зелене світло на екстрадицію олігарха до України. Остання соломинка для українського депутата-втікача - заява на отримання притулку, яка нині розглядається в Іспанії", - пише видання.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Онищенка. На момент голосування він уже перебував за кордоном. За даними слідства, Онищенко зі спільниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на суму понад 1,613 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-