Дорогий Starbuсks, не бійся “бідного” українця! Інші ж не злякалися

Дорогий Starbuсks, не бійся “бідного” українця! Інші ж не злякалися

Аналітика
Укрінформ
Всесвітньо відома компанія Starbuсks начебто відмовилася від роботи в Україні, бо українцям її кава задорога. “Ой, тю!”, - так і хочеться сказати...

Про те, що Starbucks – найбільша в світі міжнародна мережа кав’ярень швидкого обслуговування – найближчим часом не вийде на ринок України, нещодавно повідомила глава офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів. За словами Ковалів, “виходячи з конкуренції, яка є сьогодні, продукція Starbucks є досить дорогою для українського споживача”. Далі цитуємо: “Зі Starbucks важче, вже ЗМІ кілька разів повідомляли про його вихід на ринок, і мер (Віталій Кличко. – Авт.) про це також говорив, але пізніше Starbucks повідомляв, що не виходить на ринок України. На сьогодні чітких термінів і бачень виходу на ринок немає, але якщо подивитися на ринок України, то зрозуміло, що для цієї компанії він не є великим", – сказала глава інвестради.

Дивні аргументи ж, бо Starbucks сьогодні присутній в 65 країнах світу, зокрема і в тих, які в міжнародних рейтингах доходів на душу населення стоять позаду України з її 127 місцем. Наприклад, у В’єтнамі, Єгипті, Індії, Марокко, Алжирі, Центрально-Африканській Республіці. Певно люди, які опікуються інвестиційними справами України на найвищому рівні, щось таке знають про наміри іменитих кавоварів.

Кава за трійку-п’ятірку “баксів?” Подумаєш, якісь копійки!

Як відомо, Starbucks є одним з найбільш очікуваних брендів на ринку України поряд з шведським торговельним гігантом IKEA, прихід якого президент Петро Порошенко урочисто презентував, і H&M, який вже відкрився в Києві.

Однак, якщо причина нерішучості справді в негативній оцінці нашої платоспроможності, то можна лише поспівчувати короткозорості американських комерсантів. Слабко вони знають нашого брата! Та для декого з українців купити на останні гроші новенький “мерседес” чи брендову сукенку, залізти по самі вуха у борги заради останньої моделі “айфона” чи гіроскутера – звична справа. Як і витратити сотню-другу на дорогу “дрібничку”, вид якої буде викликати заздрісне зітхання оточуючих. Коротше кажучи, “понти” – дорожчі за гроші!

Для значної частини українців статусність – це все. В суспільстві, де успішність вимірюється високими посадами, квадратними метрами, гектарами, шкіряними салонами, дорогоцінними корпусами та брендами-брендами-брендами, по-іншому місце під сонцем, на жаль, не завжди завоюєш.

Та й взагалі! Достатньо один раз зазирнути в державний реєстр декларацій уповноважених осіб, або ж день-два потусуватися в центрі Києва чи проїхатися його передмістями, щоб зрозуміти реальну платоспроможність української еліти. Стільки дорогих імпортних авто (не “євроблях”!) на місцевих дорогах та стільки фешенебельних маєтків представники Starbucks мало де побачать. І що їхнім власникам ті кілька доларів на каву з фірменною “сиреною” на модному паперовому стакані – нехай це навіть символ Нью-Йорка, найкрутішого міста в світі!

Хтось зауважить, що основний споживач Starbucks – все ж не багатії, а звичайний середній клас, для котрого якісний кавовий напій – це щоденний продукт харчування і до певної міри ритуал. Тож у нас і таких людей більш ніж достатньо! Ну, може менше тих, хто готовий витратити в перші три місяці на продукти Starbucks 500 доларів (14 тисяч грн за нинішнім курсом), щоб отримати карту постійного клієнта.

Невже Starbucks злякався конкуренції з українськими “копальнями” кави?

Якщо говорити серйозно, то вихід на український ринок таких компаній як Н&М, ІКЕА і, ми таки сподіваємося колись Starbucks – перш за все сигнал, що Україна виходить із кризи і стає ближчою до західного світу. Вихід ІКЕА – сигнал, що в Україні великою мірою вирішене питання корупції, вихід Starbucks, що Україна стає модернізованим суспільством, якому близькі американські цінності і, взагалі, англосаксонська культура.

Однак щодо Starbucks рядові українці теж виявляють чимало скепсису.

Іншими словами, американські кавовари в Україні дійсно можуть “пролетіти” – культура споживання кави в нас вже досить сильно розвинена. Чого лише варті успіхи Львова, кав’ярні якого славляться на пів-Європи. Та що казати, якщо в Україні навіть окремі заправки стали більш кав’ярнями, ніж “бензоколонками”.

Тому Starbucks навряд чи може суттєво змінити місцеву кавову культуру. “У нас навіть у найкращих кав’ярнях найкраща кава коштує не більше двох євро. Тому пропонований рівень Starbucks українцями позитивно сприйнятий не буде. Тести показують, що українці вже розуміються на якості кави та швидко зрозуміють, що і до чого у Starbucks”, - зазначав раніше Андрій Длігач, бізнесмен та громадський діяч, співзасновник громадської платформи “Нова країна”.

Те, що для американської кав’ярні в її міжнародній експансії, попри всі очевидні вигоди, існують подібні ризики, свідчить промовистий факт: у 2008 році Starbucks оголосила про закриття 61 з 84 кафе в Австралії. Експерт зі стратегічного менеджменту університету Сіднея, Нік Уейльс тоді пояснив їхню невдачу саме тим, що «компанії Starbucks не вдалося осягнути австралійську кавову культуру». Що ж, буває...

Оксана Поліщук. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-