НСЖУ вимагає публічного звіту у справах про вбивства українських журналістів

НСЖУ вимагає публічного звіту у справах про вбивства українських журналістів

Укрінформ
Національна спілка журналістів України вимагає від правоохоронців невідкладного публічного звіту про хід розслідувань і реагування на справи щодо вбивств українських журналістів, зокрема Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, В’ячеслава Веремія, Василя Сергієнка.

Про це йдеться у повідомленні на сайті НСЖУ.

"Майданчиком для публічного звіту, обговорення ефективності розслідувань могли б стати парламентські слухання з питань безпеки журналістів та свободи слова", – наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

За його словами, відповідно до Індексу фізичної безпеки журналістів, який Спілка запровадила спільно із партнерами, з початку 2018 року зафіксовано 57 випадків застосування сили до журналістів, у 2017-му – 89.

"Але на ділі жоден із них, на жаль, до сьогодні не був належним чином розслідуваний, а винні – вагомо покараними. Тому 16 вересня має стати нагадуванням владі про відповідальність, а колегам – про важливість солідарності", - наголосив Томіленко.

Зазначається також, що НСЖУ й регіональні осередки закликають колег до активної участі в пам’ятних заходах. Зокрема, в Одесі відбудеться вшанування пам’яті вбитого редактора "Вечерней Одессы" Бориса Дерев’янка, у Полтаві – хода й покладання квітів до пам’ятного знаку на Алеї журналістів, на Івано-Франківщині – заходи на Алеї пам’яті журналістів Прикарпаття в Тлумацькому районі (цьогоріч – 15 років по смерті під час війни в Іраку Тараса Процюка). У Житомирі, Рівному та Луцьку пройдуть молебні за загиблими й померлими журналістами. У Вінниці й Сумах будуть заходи на факультетах журналістики місцевих університетів. У Запоріжжі й Черкасах – вшанування пам’яті Василя Сергієнка, закатованого навесні 2014 року. У Львові в Музеї визвольної боротьби України відбудеться захід "Георгій Гонгадзе – свобода слова назавжди".

Як відомо, 16 вересня виповнюється 18 років від зникнення Георгія Гонгадзе, українського журналіста, засновника інтернет-видання "Українська правда".

Читайте також: Вбивство Шеремета: медійники та правозахисники вимагають звіту про розслідування

Журналіст Павло Шеремет був убитий 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок підриву автомобіля. До цього часу офіційних підозрюваних у розслідуванні вбивства Шеремета немає.

Репортера газети "Вести" В'ячеслава Веремія вбили так звані тітушки в центрі Києва під час Євромайдану у лютому 2014 року. Веремія та двох інших чоловіків витягли з автомобіля, жорстоко побили, а журналістові вистрелили у спину.

4 квітня 2014 року журналіст Василь Сергієнко був побитий та викрадений із двору власного будинку у місті Корсунь-Шевченківський. Наступного дня його тіло знайшли за 15 кілометрів від міста у Виграївському лісі з кайданками на руках та слідами жорстоких катувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-