Справа Плотницького: адвокат родин загиблих в ІЛ-76 заявляє про тяганину

Справа Плотницького: адвокат родин загиблих в ІЛ-76 заявляє про тяганину

Укрінформ
Адвокат родин загиблих десантників і членів екіпажу літака ІЛ-76 в Луганському аеропорту в 2014 році Віталій Погосян нарікає, що в райсуді Дніпра, куди передали справу щодо Плотницького та інших терористів, слухання проходять дуже повільно.

Про це адвокат Погосян заявив у Facebook.

«В Красногвардійському районному суді м. Дніпропетровська, куди передали справу, слухання проходять дуже повільно, дуже часто просто переносяться. В світлі цих подій виникає багато питань", - написав адвокат.

Як він зазначив, справа має велике суспільне значення, тому що загинуло 49 військовослужбовців ЗСУ ще в 2014 році, а винні в цьому досі не покарані. "Не пов‘язую цю справу з справою Назарова В.М, але на мій погляд терористів необхідно засуджувати в першу чергу", - підкреслив Погосян.

Він нагадав, що вже минув рік після того, як судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська безпідставно взяли самовідвід по справі Плотницького та інших, які обвинувачуються по ч.3 ст. 258 КК України. За словами адвоката, про те, що самовідводи було заявлено незаконно свідчить відповідь поліції, яка «перевірила факт можливого втручання в систему авторозподілу справ та з’ясувала, що втручання не було».

Відносно суддів, які незаконно взяли самовідвід, адвокат подав відповідні скарги до Вищої ради правосуддя, однак результатів досі немає, підкреслив Погосян.

Як повідомлялося, літак Іл-76 із українськими десантниками був збитий 14 червня 2014 року озброєними бойовиками в аеропорту Луганська.

Читайте також: Справа Іл-76: суд доручив поліції знайти Плотницького

На лаві підсудних опинився генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії очолював штаб антитерористичної операції, за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчинене в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків). Павлоградський міськрайонний суд засудив його до 7 років ув’язнення, однак Назаров подав на апеляцію. Колегія суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області 3 жовтня залишила без задоволення клопотання генерала.

Крім того, слідчі СБУ направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох замовників збиття ІЛ-76, серед яких ватажок «ЛНР» Плотницький та його помічники Патрушев і Гуреєв. Судді у цій справі, за неофіційною інформацією, беруть самовідводи і не хочуть розглядати її, переймаючись за власну безпеку. Врешті справу було передано до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, той постановив, що справу мають розглядати на Дніпропетровщині, але в Красногвардійському суді знову вийшла юридична колізія, і суддя, посилаючись на те, що раніше надавав послуги дружині адвоката, що представляє сторону потерпілих, взяв самовідвід, а справу для визначення підсудності перенаправлено до Апеляційного суду Дніпропетровської області. Той вдруге повернув її до Красногвардійського районного суду м. Дніпро. У січні кілька разів призначалися засідання, але не відбулися через хворобу судді.

У серпні в Красногвардійському районному суді Дніпра оголошено обвинувальний акт екс-ватажкові «ЛНР» Ігорю Плотницькому та двом бойовикам-терористам Олександру Гуреєву та Андрію Патрушеву, причетним до загибелі 40 десантників і 9 членів екіпажу літака ІЛ-76 в Луганському аеропорту в 2014 році.

Наступне засідання, на якому мали заслухати 38 позовів потерпілих та допитати свідків, повинно було відбутися 11 вересня, але було перенесене судом на невизначений термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-