Більшість українців не підтримують повної блокади Донбасу

Більшість українців не підтримують повної блокади Донбасу

Опитування
Укрінформ
Ідею з повноцінною економічною та соціальною блокадою окупованих територій Донбасу не підтримує більшість населення України.

Такі дані результатів Всеукраїнського соціологічного дослідження громадської думки, проведеного компанією "GfK - Ukraine", оприлюднила на прес-конференції в Укрінформі аналітик Фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва", співзасновник "Кальміуської групи" Марія Золкіна.

"Ідею з повноцінною економічною блокадою - перериванням гуманітарних і соціальних зв'язків включно з пересуванням людей вважають абсолютно недоцільною більше половина населення України - 55 відсотків виступають проти такої ідеї", - сказала Золкіна.

За її словами, якщо йдеться про відсутність економічних зв'язків, але зі збереженням гуманітарних включно з виплатами пенсій та збереженням пересуванням людей через лінію розмежування, то 52 відсотки виступають за доцільність такого формату, 42 - вважають його недоцільним.

Марія Золкіна
Марія Золкіна

Ідею дозволити у певному обсязі торговельні зв'язки з непідконтрольними територіями в частині торгівлі товарами першої необхідності підтримують 59 відсотків населення України. "Повноцінне відновлення торговельно-економічних відносин не знаходить підтримки: 53 відсотки поти, 42 виступаю - за", - сказала Золкіна.

Вона повідомила, що у дослідженні обговорювались і формати відновлення влади на Донбасі. На думку більшості населення, місцева влада має обиратись місцевим населенням. Таку ідею підтримують 56 відсотків, серед них найбільше прихильників такої ідеї на Донбасі. Формуванням провоохоронних органів та судової влади має здійснювати центральна влада.

Олександр Дмітрієв
Олександр Дмітрієв

У свою чергу співзасновник "Кальміуської групи" Олександр Дмітрієв повідомив, що дослідження свідчить про лояльне ставлення населення України до лікарів, освітян, які залишились працювати на окупованих територіях. Переважна більшість українців - понад 80 відсотків згодні з тим, що людям на тимчасово окупованих територіях Донбасу, які працюють в сферах охорони здоров'я, комунальних послуг, освіти та соціального захисту слід дозволити зберегти свої робочі місця у разі відновлення Україною контролю над цими територіями.

Аналітик Донецького інституту інформації, співзасновник "Кальміуської групи" Віталій Сизов прокоментував громадську думку щодо амністії для комбатантів (особи, які входять до складу Збройних сил воюючої країни, беруть участь безпосередньо у воєнних діях - ред). За його словами, переважна кількість респондентів не підтримують ідею повної амністії для всіх сторін конфлікту - тобто позицію, коли всім все вибачають. 67 - відсотків висловились проти такої ідеї, цілковито згодні лише 12 відсотків.

Віталій Сизов
Віталій Сизов

Дослідження проводилось компанією "GfK - Ukraine" 3-19 травня 2018 року. Метод опитування - телефонні інтерв'ю з дзвінками на мобільні телефони. Було опитано 1980 респондентів, з них 528 - з Донецькою та Луганською областей. Похибка для України - не більше 2,5 відсотка, для Донецької та Луганської областей - не більше 4,9 відсотка. Дослідження проводилось в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Читайте також: Понад 80% українців вважають себе патріотами

"Кальміуська група" - це неформальне об’єднання українських аналітиків, мета якого - сприяння відновленню державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-