У Раді експонуються дві нові картини «Покрова» та «Мазепа»

У Раді експонуються дві нові картини «Покрова» та «Мазепа»

Фото
Укрінформ
У Раді протягом півроку експонуватимуться дві нові картини, виконані випускниками Нацакадемії образотворчого мистецтва і архітектури.

Роботи називаються «Покрова» та «Мазепа», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ідея написати «Покрову» народилася після творчої подорожі до міста Батурина. У цій роботі зображено чотирьох гетьманів Лівобережної України, кожен із яких свого часу служив Батурину, - це Дем'ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа і Кирило Розумовський, та образ Покрови-Богородиці, тому що козаки завжди вважали її своєю покровителькою. Я вирішила їх поєднати на одному полотні, використовуючи живописні прийоми українського бароко», - зазначила автор картини «Покрова», член національної спілки художників України Ольга Ковтун.

Над «Покровою» художниця працювала майже рік у 2008-му. Картина виконана у пастельний тонах, із акцентом на бордовий і золотавий кольори. Таким чином авторка прагнула створити атмосферу глибини. Окрім того, при створенні цієї роботи Ковтун використовувала елементи козацької вишивки - ними прикрашено одяг Богородиці та гетьманів.

Читайте також: ВР зможе ефективно працювати в умовах "передвиборчої осені" — Парубій

На іншій картині авторства Андрія Краснощокова зображено дві історичні постаті, які водночас перешли у міфічно-поетичний пласт літературної традиції, - це вже загаданий гетьман Іван Мазепа та Мотря Кочубеївна, історія кохання яких вже стала легендою.

«Зображення Мотрі тут не випадкове, адже автор хотів не тільки показати любов Мазепи до героїні, а передати символізм на рівні образу молодої жінки та молодої України, для якої гетьман хотів зробити щось важливе, захистити її від імперських посягань. Драматизм цієї картини підкреслюється бордовим тлом», - зазначив проректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук.

На картині зображені біла брама, уособлює Батурин, лицар на коні, який прямує у вічність, а поруч із ними - віршований текст, виконаний у бароковому стилі.

Попередньо, обидві картини експонуватимуться у приміщенні Верховної Ради протягом наступних півроку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-