Двоє засуджених росіян із списків на обмін відмовились писати Путіну — МІПЛ

Двоє засуджених росіян із списків на обмін відмовились писати Путіну — МІПЛ

Укрінформ
Двоє засуджених в Україні громадян Росії, із 36 внесених до списків для обміну на українських політв’язнів, не погодилися писати звернення до президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомила координатор Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ), журналістка Ольга Решетилова на своїй сторінці у facebook.

Під час моніторингових поїздок до місць несвободи представники Омбудсмена зустрічаються з громадянами РФ або громадянами України, які внесені українською стороною до списку на обмін на в'язнів Кремля. Їх запитують про їхню згоду чи не згоду брати участь в обміні, а також пропонують написати звернення щодо обміну на ім'я Путіна. “Більшість такі заяви пише без вагань. Але не всі”, - зазначає журналістка.

Так, за її словами, про свою незгоду брати участь в обміні раніше написав лист Президенту України Петру Порошенку Петро Михальчевский, обвинувачений у державній зраді (у 2014 році він був міністром охорони здоров'я в окупаційному кримському уряді), і під час зустрічі з Омбудсменом України Людмилою Денісовою він це підтвердив.

Окрім того, у четвер від участі в обміні категорично відмовився Володимир Суханов, так званий кримський дезертир.

“Тобто маємо вже мінус дві особи до списку з 36 громадян, заявлених на обмін”, - пише Решетилова.

За інформацією координатора, ще двоє відомих кримських дезертирів Максим Одинцов і Олександр Баранов на участь в обміні погоджуються, але після дзвінка своєму адвокату Валентину Рибіну заяву Путіну писати відмовилися. "Як сказав Рибін, "вони російські офіцери, і Путін про них і так знає"”, - цитує Решетилова .

МІПЛ продовжує відстежувати процес формування обмінного списку і разом з представниками Офісу Уповноваженої відвідувати ув'язнених у зв'язку з конфліктом громадян РФ і України.

Як повідомлялося, за даними Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, станом на вечір четверга 22 ув’язнених російських громадянина написали заяви із проханням до президента Російської Федерації про обмін на українських громадян, які утримуються в пенітенціарних установах Росії. 

Читайте також: Вже 22 засуджених в Україні російських громадянина просять про обмін - Денісова

 Денісова наголосила, що Україна вже давно ініціювала обмін та подала до РФ відповідні списки. Однак, досі немає відповіді від Представника РФ в Трьохсторонній контактній групі Бориса Гризлова і Уповноваженого РФ з прав людини Тетяни Москалькової, яким ще 5 липня було направлено листи щодо можливого обміну.

Загалом у Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, в їх числі і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-