МінТОТ: 31% переселенців не знають про право участі у виборах

МінТОТ: 31% переселенців не знають про право участі у виборах

Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб вважає за необхідне проведення роз'яснювальної кампанії щодо виборчих прав переселенців.

Про це заявив заступник профільного міністра Георгій Тука, коментуючи результати дослідження Національної системи моніторингу "Ситуація з ВПО в Україні", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дивимось цифри: 31% не знає, що має право брати участь у виборах. Другий показник - 24% переселенців не довіряють лідерам думок і не вірять у вибори. Це абсолютна соціальна криза, переселенці абсолютно зневірені - і це жах", - наголосив Тука.

Водночас він зауважив, що виникла необхідність проведення роз'яснювальної кампанії щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до результатів дослідження Національної системи моніторингу "Ситуація з ВПО" станом на червень 41% переселенців мають намір голосувати на наступних президентських та парламентських виборах в Україні, 33% не збираються голосувати. Ще 24% обрали відповідь "не знаю", а у 2% респондентів "немає відповіді".

Голосувати на наступних місцевих виборах, якби була така можливість, готові 58% опитаних, натомість 22% не голосували б, а решта з відповіддю не визначилися.

При цьому серед причин, з яких вони не збираються голосувати на наступних загальноукраїнських виборах, 31% вказали те, що "як ВПО, я не маю права голосу", ще 24% "не вірять у вибори, не довіряють владі", 16% не знають, як голосувати у місці переміщення, 9% вважають, що немає кандидатів, за яких вони могли б проголосувати. Релігійні міркування як причину неучасті у виборах вказали 2% опитаних, а 1% заявили, що не мають на це часу. Інші причини вказали 1% опитаних, а 11% стверджують, що ніколи не цікавилися участю у виборах. У решти відповіді не знайшлося.

Читайте також: Допомога бранцям Кремля: Денісова і МінТОТ об'єднають зусилля

Згідно з дослідженням 60% опитаних переселенців не обізнані з порядком голосування на президентських та парламентських виборах у місці переміщення, 38% - обізнані.

Міжнародна організації з міграції (МОМ) у співпраці з МТОТ 15 серпня презентувала черговий раунд звіту Національної системи моніторингу "Ситуація з ВПО в Україні". У процесі дослідження людей опитали стосовно їхнього рівня зайнятості, добробуту, доступу до соціальних послуг, рівня інтеграції в місцеві громади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-