Денісова й Москалькова домовилися про допомогу морякам

Денісова й Москалькова домовилися про допомогу морякам "Норда" та “ЯМК-0041”

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова обговорила з російським омбудсменом Тетяною Москальковою ситуацію щодо моряків суден "Норд" та “ЯМК-0041”.

Про це Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Відбулася телефонна розмова із уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою, в ході якої обговорили ситуацію навколо моряків суден «Норд» і ЯМК-0041. Домовилися про надання їм допомоги", - написала вона.

Раніше Денісова заявила, що 4 членів екіпажу українського риболовецького судна “ЯМК-0041”, які є свідками в рамках кримінальної справи проти капітана судна Віктора Новицького, примусово утримують на території Кримського півострова. 

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря риболовецьке судно “Норд” під прапором Росії. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом виходу судна "Норд" із закритого Україною порту анексованої Керчі. 30 березня український суд арештував судно "Норд".

Судно "Норд" має приписку в окупованому Росією Криму. На борту корабля був екіпаж у складі 10 людей, у всіх були паспорти громадян Росії, видані в Керчі. Трьом членам екіпажу вдалось покинути територію України. 

Приморський районний суд Маріуполя оштрафував громадян України, членів екіпажу заарештованого керченського судна "Норд", але їхні адвокати оскаржили це рішення. Пізніше члени екіпажу кілька разів намагалися залишити материкову частину України, але з наявними у них паспортами громадян Росії це на законних підставах зробити неможливо. 

Денісова звернулася до президента Петра Порошенка з проханням розглянути можливість здійснення обміну членів екіпажу судна «Норд» на членів екіпажу українського судна «ЯМК-0041», що було затримано ФСБ Росії біля берегів Криму на початку травня.

18 липня в прокуратурі Автономної республіки Крим повідомили, що екіпаж «Норда» може безперешкодно повернутися до Криму за українськими документами, виданими до окупації Криму Росією, а капітану загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-