Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Медицина: Коли після приватної клініки треба доліковуватись у державній

Медицина: Коли після приватної клініки треба доліковуватись у державній

Блоги
Укрінформ
У приватній клініці – просто «забули» виконати життєво необхідні лікарські дії

Я не можу цим не поділитись.

Вже четверта доба, як мій тато перебуває в реанімації внаслідок невдалої операції в приватній клініці.

30 липня мого тата, Жаркова Романа Олексійовича, прийняли на УЗД-обстеження в приватній клініці "Авіценна-мед". Лікар Юсеф Рамі Мухаммедович повідомив тату, що необхідна термінова операція "ще вчора" і активно наполіг на госпіталізації. Так, 31 липня, наступного дня, йому з нирки видалили камінь. 3 серпня, після зняття дренажних систем, у клініці провели дивну маніпуляцію – ВРУЧНУ витіснили з тіла всю назбирану рідину вперемішку з кров'ю після зняття дренажів. І – попросили на вихід. Не зважаючи на високу температуру і скарги на нестерпні болі в животі. На всі скарги лікар лише сказав, що це, мовляв, іноді буває.

Дружина тата зрозуміла, що лишатись у вороже налаштованій атмосфері сенсу немає, а тому 4 серпня вони поїхали до державної лікарні, де йому провели діагностику, під час якої татові стало значно гірше.

Як з'ясувалось, у приватній клініці йому просто "ЗАБУЛИ" поставити стент. Ще раз: на знімках стенту просто не існує! А тому все, в тому числі й контраст після діагностики, тупо збиралось у животі.

У лікарні татові того ж дня терміново знову встановили дренажну систему і стент (який, відповідно до документів, там мав стояти!). Сьогодні, 7 серпня, четверта доба, як він перебуває у реанімації у лікарі збивають йому постійно підвищену температуру.

Так що, потрапити в приватну клініку – і після того четверту добу перебувати в реанімації – це взагалі нормально?

У коридорах лікарі з держклініки поскаржились, що це далеко не перший раз, коли до них приходять доліковуватись після цієї клініки. На камеру і публічно я не впевнена, що ці слова зможуть підтвердити, і небажання державної лікарні втручатись у скандал я навіть частково розумію.

Зараз у пріоритеті – щоб тато одужав і став на ноги. Я вже мовчу, скільки зусиль – фізичних, моральних, фінансових – для цього вже знадобилось і ще знадобиться в подальшому. І навіть те, що вони з родиною мали їхати на відпочинок, який, як очевидно, накрився мідним тазом, відступає в порівнянні з нинішніми проблемами.

До речі, ви можете спитати: "А чому ж досі не було скандалів із цією клінікою?" А не скаржаться люди тому, що в клініці в грубій формі відмовляються видавати усі документи на руки. А, можливо, люди в більшості й не знають, які документи вони мають право вимагати по завершенню лікування.

У нашому випадку – лише після скандалу і погрози викликати поліцію – дружині тата зверхньо кинули вирвані з теки документи, серед яких і аналізи, і виписка з печаткою клініки. Ще й до всього, як виявилось, частину аналізів та консультацій у кошторис просто "дописали", щоб збити більше грошей. А сам вилучений під час операції камінь спочатку "загубили", а потім після чергового скандалу дивним чином "знайшли".

Навіть смішно, що вони записали тата на планове зняття стента, за яке хотіли отримати ще додаткові кілька тисяч гривень. І після скандалу в клініці вирішили запропонувати зробити це безкоштовно. Зняття стента, якого (!!!) не існувало!

Що ми маємо сьогодні?

Скаргу в МОЗ, подану через електронну форму від 6 серпня.

Тато скептично і з недовірою ставиться до залучення правоохоронців. А ще – в нього є страх, що приватна клініка може піти у наступ і подавати зустрічний позов (хоч я і технічно складно собі це уявляю), і він тупо боїться, що ці судові розборки затягнуться на роки (що цілком ймовірно). Хоча особисто я переконана, що такі речі мають вирішуватись у судовому порядку.

Я можу теоретично уявити, що зараз клініка, яка "в курсі" того, що родичі тата не збираються мовчати щодо цієї халатності, теоретично зможе спробувати "перетасувати" документи чи навіть підкупити лікаря вже з державної лікарні й переробити протоколи операції, в яких інформація про відсутність стента після їхньої операції дивним чином зникне. Або чарівним чином "загубляться" аналізи, чи якісь документи чи виписки.

На пряму комунікацію винуватець виходити не збирається і, як мені здається, у клініці вірять в те, що нічого їм за цей випадок не буде.

Тому про це я і пишу. Пишу від свого імені, як людина, яка на власні очі спостерігала і спостерігає всю цю історію. Якщо так раптом станеться, якщо щось зникне з документів чи зміниться – що ж, у нашому світі купується та продається все. А безправним ти відчуваєш себе частіше, аніж щасливим. Не озвучити такий сценарій подій я просто не можу. Не попередити інших людей про подібну халатність – не можу.

Одне я знаю точно: такі речі замовчувати не можна. Клініка "Авіценна-мед" людей калічити не має права.

Станом на сьогодні на руках є виписка з "Авіценна-мед" з мокрою печаткою, результати аналізів та фотокопія результатів дослідження МКТ. Решта інформації озвучена лікарями в стінах лікарні усно, можете сприймати як мою особисту думку і позицію.

Отже:

- Якщо ви мали негативний досвід лікування в клініці "Авіценна-мед", якщо ви після операції в цій приватній клініці звертались деінде та доліковувались ­– напишіть мені;

- Якщо ви можете допомогти в юридичному плані – напишіть мені;

- Якщо ви з МОЗ чи знаєте, як ще можна зарадити – напишіть мені.

На сьогодні єдине, чим я можу допомогти – надати розголосу цій темі. І попередити вас, щоб у подібну халепу не потрапили інші люди.

Олександра Жаркова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-